Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Το Διανοητικό Παιχνίδι (Mental Game) - 5 Φόβος




Φοβούμενος την Συντριβή
Υπάρχουν αρκετά βήματα που μπορείς να κάνεις και που θα σε μετατρέψουν σε έναν επικίνδυνο bowler. Υπάρχει ολόκληρος μπουφές για να διαλέξεις. Εξάσκησέ τα με σειρά. Ή απλά κράτησε αυτά που σου ταιριάζουν περισσότερο.
1) Το πρώτο βήμα που θα σε μετατρέψει σε επικίνδυνο bowler είναι να αναγνωρίσεις την αλήθεια. Αν είσαι σφιγμένος, αναγνώρισε ότι ο φόβος της άσχημης βολής, ή ο φόβος της ήττας εμποδίζουν το παιχνίδι σου. Το να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου δεν πιάνει.
2) Κέρδισε κάποια προοπτική …. Αμέσως τώρα! Από την στιγμή που έχεις αναγνωρίσει τον φόβο κάνε ένα βήμα πίσω στο μυαλό σου. Αυτό το παιχνίδι, αυτό το μάτς, αυτή η βολή, αυτό το τουρνουά είναι μόνο ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού στην ζωή σου σαν bowler. Μες την μεγάλη εικόνα κανείς δεν είναι τόσο τεράστιος, ακόμα και αν το εγώ ουρλιάζει ότι είναι. Είναι σωστό να ανταγωνίζεσαι σαν να ήταν το παιχνίδι το ποιο σημαντικό πράγμα στην ζωή, όσο γνωρίζεις στο βάθος της καρδιάς σου ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.
3) Ανταγωνίσου με την σκέψη ότι δεν έχεις τίποτα να χάσεις και τα πάντα για να κερδίσεις. Αυτό είναι!! Αν έχεις κάτι να χάσεις γίνεσαι προστατευτικός. Αν δεν έχεις τίποτα να χάσεις είσαι ελεύθερος. Είναι τόοοσο απλό. Σχεδόν όλοι οι bowler που έχω γνωρίσει έχουν να σου πουν μια ιστορία για το πόσο καλά έπαιξαν αφού είχαν ολοκληρωτικά παραδοθεί. Ξεκίνησε έτσι από την στιγμή που δένεις τα παπούτσια σου. Σκέψου τι μπορείς να κάνεις με μια τέτοια προοπτική!
4) Αν έχεις χτυπηθεί από τον φόβο μιας ιπτάμενης χειροβομβίδας και το αναγνωρίζεις, επανάφερε τις επιπτώσεις. Χρησιμοποίησε μια καθαρή βαθιά από το διάφραγμα αναπνοή, σαν μέρος της προ της βολής ρουτίνας σου με σκοπό να σου πει το υποσυνείδητο μυαλό σου ότι όλα είναι εντάξει. 5) Πάρε μια απόφαση για το τι θέλεις να κάνεις και εμπιστεύσου την απόφασή σου με ότι διαθέτεις. Εστιάσου στην πρόθεση που έχεις. Πάρε μια απόφαση που να την πιστέψεις: τι θα κάνεις και τι γραμμή θα ακολουθήσεις. Αν δεις τι θέλεις να κάνεις μέσα στο μάτι του μυαλού σου, ο φόβος θα πρέπει να κάτσει στο πλάι. Σε αυτό το σημείο γίνεσαι ένας πολύ πολύ επικίνδυνος αντίπαλος!
6) Κατανόησε την διαφορά μεταξύ της φροντίδας και της ανησυχίας γύρω από το παίξιμό σου. Φυσικά σε ενδιαφέρει το μεγάλο και καλό  bowling, να κάνεις βολές και να κερδίσεις. Το επικίνδυνο Bowling λέει: «να ενδιαφέρεσαι, να μην ανησυχείς». Παρατήρησε την διαφορά μεταξύ της ανησυχίας και του ενδιαφέροντος (της φροντίδας). Διάβασε αυτές τις δύο δηλώσεις: α) Αν σε προπονήσω θα με ενδιαφέρει πολύ για το πώς είσαι και πως παίζεις bowling. Β) Αν σε προπονήσω θα ανησυχώ πολύ για το πώς είσαι και για το πώς παίζεις Bowling
Η συμπεριφορά μεταξύ αυτών των δύο δηλώσεων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.
Πέθανε μια άλλη μέρα
Αν δεν χρειάζεσαι τίποτα, είσαι πλούσιος. Αν έχεις αίσθηση του χιούμορ στη ζωή, κάθε ανταγωνισμός θα είναι και ένας χορός με το σύμπαν. Αν είσαι απελπισμένος θα προσκαλέσεις όλους τους δαίμονες του μυαλού σου να σε αιφνιδιάσουν. Σε αυτό το σημείο θα είσαι επικίνδυνος μόνο για τον εαυτό σου.
Υπάρχει ένα δημοφιλή ρητό που μεταφράζει εύκολα το παιχνίδι του bowling:
Ανταγωνίσου σαν να μην χρειάζεσαι τα χρήματα ή την δόξα.
Αγάπησε το παιχνίδι σαν να μην έχεις γνωρίσει ποτέ την αποτυχία και την άμυνα.
Παίξε Bowling σαν να μην σε κοιτάει απολύτως κανείς.
Κάνε τις βολές σου σαν να είναι η καθεμιά ένα έργο τέχνης.
Και ανταγωνίσου σαν να μην υπάρχει αύριο.
Τι φανταστικός επικίνδυνος τρόπος να ζεις την ζωή!!! Χρησιμοποίησε τα 6 βήματα των Samurai. Δεν θα υπάρξει κομμάτι του εαυτού σου που να το μετανιώσει ποτέ.
(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: