Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Το Διανοητικό Παιχνίδι (Mental Game) - 4



                                     Το παιχνίδι των Samurai
Σύμφωνα με τον μύθο, οι Samurai πολεμιστές είχαν ένα τελετουργικό ετοιμασίας για την μάχη. Με την γνώση ότι θα αντιμετωπίσουν έναν άλλο Samurai, ένας με έναν στο σπαθί, το διανοητικό παιχνίδι έπρεπε να είναι απάνθρωπα σκληρό. Οι περισσότερες μάχες προϋποθέτουν ένα χτύπημα με τα μεγάλα, βαριά σπαθιά. Οι Ιάπωνες έχουν ένα ρητό που λέει: «όταν το σπαθί σου με κόβει, το σπαθί μου σε σκοτώνει». Υπήρχε ένας διαλογισμός που επιδίδονταν οι πολεμιστές πριν την σύγκρουση. Σε αυτόν τον διαλογισμό προσπαθούσαν να αποδεχτούν ολοκληρωτικά και πλήρως τον θάνατο. Αν ένας Samurai δεν έχει πλήρη αποδοχή οποιασδήποτε κατάστασης που μπορεί να του συμβεί στην μάχη, μπορεί να βρεθεί στον κίνδυνο να διστάσει, να προσπαθήσει να προστατευτεί και να χάσει την απόλυτη αφοσίωση. Ένας διανοητικός λόξυγγας που θα τους κρατούσε πίσω, θα μπορούσε εύκολα να γίνει η αιτία του θανάτου τους. Ειρωνικά, έχοντας την γνώση ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε κατάσταση, οι samurai ήταν εντελώς ελεύθεροι στην ολοκληρωτική παραδοχή της ικανότητάς τους και αυτό τους έκανε να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Με δύο λόγια, τείνεις να δημιουργήσεις τον φόβο. Κατά πρώτον ο φόβος θέτει σε λειτουργία τεντωμένους τους μυς, και σε κάνει να ζουλάς και να σφίγγεις την μπάλα. Κατά δεύτερον, η επίγνωση και η προσοχή αποτυπώνονται στα αποτελέσματα και τα γεγονότα. Ο φόβος του τραβήγματος και του σημαδέματος της μπάλας αποτυπώνεται στο μυαλό σαν «τράβα και σημάδεψε». Ο φόβος, όταν ρίχνεις σε μια γωνιακή κορίνα 7 ή 10, ότι θα πάει λούκι δημιουργεί την διώρυγα του Παναμά στα λούκια του μυαλού. Ο φόβος ότι θα νικηθείς ή ότι θα χάσεις, σου τραβάει την προσοχή μακριά από το να κάνεις ένα μεγάλο παιχνίδι.
Αν ζεις μέσα στον φόβο δεν παίζεις το παιχνίδι του samurai. Αν φοβάσαι να «πεθάνεις» τότε προσκαλείς το bowling στην έκδοση θανάτου, που είναι ένα παιχνίδι υπερβολικού ελέγχου και υπερβολικής σκέψης . Ακόμα και αν κερδίσεις κάτω από αυτή τη κατάσταση δεν θα έχεις καμμιά αίσθηση ότι μπορείς να επαναλάβεις το παιχνίδι. Εκτός αυτού, η ζωή, όπως και το bowling, είναι ανιερή όταν την ζεις με αυτόν τον τρόπο.
Να είσαι ξεκάθαρος. Μέσα από αυτά που προτείνω δεν εννοώ ότι δεν πειράζει και να ηττηθείς. Ακριβώς το αντίθετο είναι η αλήθεια. Το θέμα είναι ότι αν φοβάσαι να χάσεις, κάνεις τον φόβο να σε μαζεύει, να φοβάσαι να κάνεις την βολή, και έτσι προσκαλείς ένα σωρό από διανοητικούς και συναισθηματικούς μηχανισμούς που μπορούν να σε βάλουν στον κίνδυνο της αποτυχίας. Όταν έχεις ηρεμία μες το μυαλό σου πχ ξέρεις ότι θα είσαι εντάξει ανεξάρτητα του αποτελέσματος, τότε είσαι ελεύθερος να ρίξεις με τις καλύτερες ικανότητές σου.
Θα κερδίζεις πάντα τα παιχνίδια αν το κάνεις αυτό; 
Όχι. Το 2002 στο PBA open στο Springfield, ο Chris Barnes έκανε το καλύτερο που μπορούσε πιέζοντας τον αντίπαλό του Randy Pedersen να υποχρεωθεί να κάνει strike στην 10η βολή σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ο Randy είχε δυσκολία να είναι μες το παιχνίδι συνέχεια. ΄Εκανε το καλύτερο που μπορούσε, εκτίμησε την μπαλιά, τον διάδρομο και την ταχύτητα και πραγματικά έκανε μια κίνηση Samurai. Το καλύτερο που μπορούσε! Κατάφερε να κάνει ένα συγκλονιστικό strike και να πάρει το τρόπαιο. O Barnes έπαιξε και αυτός σαν Samurai, αλλά το σκόρ του δεν ήταν ικανό να του δώσει το τρόπαιο και τον τίτλο. Τι άλλο μπορούσε να κάνει ο Barnes; Μάλλον τίποτε άλλο.
Το ίδιο πράγμα ήταν πραγματικότητα το 2002 στο Cambridge Credit Classin στο Long Island. Το παιχνίδι τελείωσε θεαματικά. Στα παραπάνω frame όταν ο Norm Duke κέρδισε τον Dave Traber υπήρχαν απλά δύο Samurai γενναίοι χωρίς να έχουν κάτι να χάσουν και με την μεγαλοσύνη να πάνε για να κερδίσουν. Επαιξαν για 3 frames τον ξαφνικό θάνατο. O Duke θα μείνει πάντα στην μνήμη μας για αυτόν τον τίτλο. Όποιος ήταν παρών ή το παρακολουθούσε από την τηλεόραση θα θυμάται ένα γρήγορο παιχνίδι, ένα απίστευτα εντυπωσιακό σόου. Στην καρδιά μας δεν υπήρξε ηττημένος. Δύο πολύ επικίνδυνοι bowlers ήταν αντίπαλοι. Στο σκόρ κάποιος κέρδισε, κάποιος έχασε. Το μόνο πράγμα με το οποίο δεν θες να φύγεις από το bowling center είναι η γνώση ότι έχασες επειδή φοβήθηκες την αποτυχία.            (συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: