Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Θανάσης Καλαμαράς - Μετά τις εκλογές




Μια εβδομάδα μετά τις εκλογές κι η σκόνη που σηκώθηκε έχει αρχίσει να καταλαγιάζει. Κουβέντες πολλές, που μακάρι εν τέλει να ενώσουν και όχι να διχάσουν τον κόσμο του μπόουλινγκ. Ο Θανάσης Καλαμαράς, ο νέος πρόεδρος της ΕΟΜ παρόλο που δύσκολα μιλάει - δηλώνει άνθρωπος της δράσης - μου παραχώρησε μια μικρή συνέντευξη

  •   Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με το μπόουλινγκ;

Οι καλοί παίκτες έχουν άμεση σχέση με τους απλούς παίκτες και το κοινό. Ο αγωνιστικός χώρος δεν περιβάλεται από κερκίδες, αλλά αντίθετα απλώνεται σε χώρο διασκέδασης. Αυτός ο απλός διαχωρισμός είχε μεγάλη σημασία για μένα.

  • Και τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την Ελληνική Ομοσπονδία Μπόουλινγκ;

Η δυνατότητα των ανθρώπων μες το ψηφοδέλτιο. Το δύσκολο καθήκον της, στην καμπή της. Οι αθλητές που πρωταγωνιστούν κι έχουν πολλές δυνατότητες για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, αλλά που χρειάζονται τόνωση των κινήτρων τους. Οι σύλλογοι και τα μαγαζιά που παλεύουν “χωρίς αύριο”. Ολα αυτά ήταν πρόκληση για μένα.

  • Είστε “φρέσκος” στον χώρο του μπόουλινγκ. Τι έχετε κερδίσει αυτά τα 3 χρόνια που βρίσκεστε στον χώρο;

Εχω κερδίσει σχεδόν όλους τους καλούς κι άξιους του χώρου. Μοίρασα με χαρά, στους παίκτες που ήθελα χορηγία. Νιώθω ήδη ικανοποιημένος γι αυτό που πέτυχα και με τον τρόπο μου διαφήμισα το άθλημα. Ηδη δείχνουν εμπιστοσύνη στον θετικό μου χαρακτήρα. Νιώθω επίσης επιβεβαίωση όσο αφορά την κίνηση που έκανα με τα τουρνουά στο εξωτερικό. Ανεξάρτητα από συλλόγους δυό στις πέντε φορές βγήκαμε πρώτοι. Παρόλο που δεν είχαμε την εμπειρία και την σωστή τακτική θα πω λαϊκά πως “ήδη τους έχουμε για πλάκα”. Η Ομοσπονδία μας παραδόθηκε από τον πρόεδρο, τον γραμματέα και τους ελεγκτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να συνεχίσει και το “παρά πέντε” να το κάνει “και πέντε”. Το άθλημα, οι σύλλογοι, οι αθλητές, τα μαγαζιά, ακόμη κι η ομοσπονδία χρειαζόταν μια ένεση αλλαγής.

  • Εχετε να μας ανακοινώσετε κάποιες αλλαγές πέρα απ΄τις γενικότητες που καταθέσατε μαζί με το ψηφοδέλτιο;

Αρχικά,  τελειώνει η συναισθηματική και μονοπρόσωπη εκπροσώπηση της ομοσπονδίας. Θα είναι πολυπρόσωπη και πρακτική. Συναισθηματικά τα λάθη διορθώνονται δύσκολα. Τυπικά, όμως διορθώνονται εύκολα.

Θαυμάζουμε τους παίκτες και τους προπονητές που διακρίνονται κι εννοώ σαν χαρακτήρες όχι μόνο σαν αθλητές. Θεωρώ πως δεν είναι τυχαίο. Κι αφού δεν είναι τυχαίο, καλό θα ήταν οι υπόλοιποι να προσπαθήσουμε να τους μοιάσουμε κι όχι μόνο να τους θαυμάζουμε!

Κάθε μήνα, με παρουσιολόγιο, εκπρόσωποι παικτών και συλλόγων θα μπορούν να έρχονται στην ομοσπονδία για κάθε απορία, έτσι ώστε στην τετρατία να μην έχουμε συσσωρευμένα ερωτήματα και καταστάσεις, σκόπιμες ή άσκοπες.

Ολοι οι αθλητές ή παράγοντες άνω των 45 ετών έχουν βρει τον δρόμο τους κι έχουν αποκατασταθεί. Θα τους ζητήσουμε να προσφέρουν - κάθε χρόνο σε ειδικό λογαριασμό - ότι μπορούν για το άθλημα. Η λίστα θα δημοσιεύεται και οι αποφάσεις θα είναι κοινές με τους καταθέτες. Θεωρώ ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ξοδεύουν αρκετά χρήματα σε άσκοπα παιχνίδια για να περνούν την ώρα τους. Καλό θα ήταν ένα μέρος αυτών των χρημάτων να μαζευτεί για τους μικρότερους.

Στο εξωτερικό παίζουν όλοι και κερδίζουν αρκετοί. Στην Ελλάδα παίζουν αρκετοί και χάνουν όλοι. Καταλαβαίνεται τι εννοώ. Κάποιες ισορροπίες θα αλλάξουν, στο μέτρο του επιτρεπτού φυσικά.

Τέλος, για το καθαρά αθλητικό κομμάτι, τις διοργανώσεις, τις αλλαγές στα πρωταθλήματα θα απευθυνθείτε στον αντιπρόεδρο. Εγω θα μείνω υπεύθυνος εντός πόρτας ομοσπονδίας και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Οπως ήταν κι οι προηγούμενοι υπεύθυνοι με μεγάλη εμπειρία, έτσι κι αυτός , με 30 χρόνια εμπειρία , πιστεύω πως έχει να προσφέρει πολλά.

  • Τι έχετε να πείτε για την ημέρα των εκλογών και για όλα όσα ακούστηκαν;

Ουσιαστικά η ομοσπονδία παραδόθηκε ακέραιη από τον πρώην πρόεδρό της. Τυπικά από τον γραμματέα της όχι ακόμη. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι παραιτήσεις, κάποια λάθη δημιούργησαν προβλήματα. Τυπικά μόνο, αλλά και ηθικά δε. Σ΄αυτό την μεγαλύτερη ευθύνη την πήρε ο Γενικός Γραμματέας και την πλήρωσε. Ουσιαστικά όμως εκείνοι κράτησαν το ελληνικό μπόουλινγκ ζωντανό τόσα χρόνια. Δυστυχώς ισχύει ο κανόνας ότι όλοι έχουν δίκιο αλλά και άδικο. Θεωρώ ότι ο χρόνος γιατρεύει τα πάντα. Αρκεί να προκύπτουν κάποιες σωστές αλλαγές και διαφοροποιήσεις στα κίνητρα. Χωρίς συναισθήματα. Αφού αυτά και μόνο αυτά πληγώνουν.

  • Τι έχετε να πείτε για τον κύριο αντιπρόεδρο;

Δεν υπάρχουν αντιπρόεδροι στην νέα ομοσπονδία. Το είπα: Υπάρχουν υπεύθυνοι. Το μόνο που θα πω είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τον καθρέπτη της ζωής του. Εγω δεν μίλησα, δεν άκουσα. Είδα τον σύλλογο Δάφνης, είδα την επιχείρησή του. Αυτά ήταν και είναι αρκετά για όλους μας να κρίνουμε.

  • Κάτι τελευταίο. Τι έχετε να πείτε για το λεγόμενο καφενείο-κουτσομπολιών του χώρου;

Ματαιότητα. Αλλά οι μάταιοι αγαπούν με πάθος. Ο Ελληνας δεν βιώνει,  επιβιώνει. Γι αυτό κερδίζει στο τέλος όλες τις μάχες.  Το αρχαιότερο συναίσθημα των Ελληνων είναι ο φθόνος. Γι αυτό ουδέποτε  λειτουργήσαν ομαδικά. Μόνο σε πολέμους. Στο  εξωτερικό σε  ειρήνη λειτουργούν ομαδικά. Αυτό σημαίνει μεθοδικά.
Ομως, 4000 χρόνια όλοι  έρχονται  σ΄αυτό το μέρος και μας ενοχλούν. Κοιτάμε  την πρόοδό μας,  είτε κυνηγημένοι, είτε με δανεικά και άλλοτε με φόβο. Κλέβουμε ή   ξοδεύουμε... γιατί απλά δεν πιστεύουμε στον σκοπό της λειτουργίας και της αποταμίευσης. Ομως, κανένας πολιτισμός δεν δημιούργησε ιστορία χωρίς να κάνει κακό στον εαυτό του. Και εμείς, επειδή δεν ζούμε για να δουλεύουμε αλλά δουλεύουμε για να ζούμε, πάντα θα μας ζηλεύουν θα μας δανείζουν, θα μας κυνηγούν κι εμείς θα επιβιώνουμε με ότι έχουμε. Γι αυτό και ποτέ δεν πιστέψαμε σε προστάτες, έξω απ το σπίτι που δημιουργούμε. Σας τα είπα συμπιεσμένα έτσι ώστε το συμπέρασμα να είναι ένα: Οτι όλα χρειάζονται!!!


Σας ευχαριστώ και ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα

Δεν υπάρχουν σχόλια: