Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

To Διανοητικό Παιχνίδι (Mental Game) - 6 Αυτοσυγκέντρωση



Το εσωτερικό παιχνίδι της αυτοσυγκέντρωσης
Σέλωσε τα όνειρά σου πριν τα καβαλήσεις…. Mary Webb
Πόσο συχνά έχεις επιστρέψει στην θέση σου μετά από μια λάθος βολή και έχεις πει στον εαυτό σου: «Τι σκεφτόμουν;» Αν είσαι σαν τους περισσότερους αθλητές θα έχεις κάποιες εκδόσεις αυτής της σκέψης αρκετά συχνά. Είναι ωστόσο, μια πραγματικά καλή ερώτηση για να κάνεις! Εδώ που τα λέμε, είναι αστείο να αφήσουμε τον εαυτό μας να κάνει μια βολή χωρίς να έχουμε δώσει την απάντηση.
Σχεδόν όλοι συμφωνούμε ότι αν ήταν να βρούμε στο συναισθηματικό διανοητικό παιχνίδι το γνώρισμα που πρέπει να έχει οποιοσδήποτε πραγματικός bowler, αυτό θα ήταν η αυτοσυγκέντρωση. Αυτή η ικανότητα είναι τόσο ζωτική που η έλλειψη της είναι η αιτία για όλα, από τα χαμένα spare μέχρι την νευρικότητα όταν τα φώτα ανάψουν, εως οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά στον ανταγωνισμό των bowlers. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η αυτοσυγκέντρωση είναι ζωτική, λίγοι μπορούν να την προσδιορίσουν και ακόμα πιο λίγοι αθλητές γνωρίζουν πώς να την διδάξουν στους άλλους. Για πολλούς bowlers η συγκέντρωση και ο έλεγχος της προσοχής και της αυτοσυγκέντρωσης είναι σαν ένα κοπάδι γάτες, εκτός ελέγχου! Θα σε βοηθήσω να κατανοήσεις κάποια πράγματα γύρω από την αυτοσυγκέντρωση και θα σου δώσω τα εργαλεία για να την ενισχύσεις.
Τι είναι η αυτοσυγκέντρωση;
Απλά λέγοντας, η αυτοσυγκέντρωση είναι η ικανότητα να μαζέψεις την προσοχή σου σε οτιδήποτε επιλέξεις και η ικανότητα να κρατήσεις αυτήν την προσοχή όσο –χρονικά- θέλεις. Τα περισσότερα από τα μυαλά μοιάζουν σαν ένα μόνιτορ τηλεόρασης με ένα τηλεχειρισμό εκτός ελέγχου να αλλάζει τα κανάλια ασταμάτητα. Έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει να παραμελούμε την προσοχή μας που είναι λίγο αστείο. Διαβάζουμε όταν τρώμε. Παρακολουθούμε τηλεόραση όταν γυμναζόμαστε στο γυμναστήριο και μερικοί άνθρωποι ακόμα, φέρνουν την μουσική τους στο bowling center. Φαίνεται να έχουμε πραγματική δυσκολία στο να κρατάμε την προσοχή μας σε ένα πράγμα για κάποια χρονική στιγμή.
Αλλά το bowling είναι διαφορετικό σωστά; Εννοώ ότι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κρατήσεις το μυαλό σου σε ένα πράγμα για 3 με 4 δευτερόλεπτα και μετά η βολή τελειώνει! Ίσως να είναι αλήθεια ότι αν πάρεις ένα bowler που έχει ήδη ένα καλό αξιόπιστο φυσικό παιχνίδι, και απλά του / της ζητήσεις να παραμείνει στο ζενίθ της αυτοσυγκέντρωσης για 5 δευτερόλεπτα ανα βολή θα αυξήσεις αξιόλογα τον μέσο όρο του και τα αποτελέσματα του τουρνουά. 5 Δευτερόλεπτα το πολύ! Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι πολλοί λίγοι bowlers το κάνουν!
Που βρίσκεται το κεφάλι σου;
Πως μπορούμε να ενεργοποιήσουμε αυτή τη σημαντική αθλητική αντίληψη; Στους αρχάριους, δεν εκπαιδεύουμε την αυτοσυγκέντρωση κανονικά, έτσι ώστε να μην αποτύχουν όταν τα φώτα του τουρνουά ανάψουν. Οι περισσότεροι bowlers έχουν ένα είδος αιώρησης στο μυαλό τους όταν ανεβαίνουν στην προσέγγιση. Προπονούμε τα πάντα από το να κρατάμε τα μάτια μας στο στόχο, την ελεύθερη αιώρηση, μέχρι τη θέση στο release.
Εδώ είναι το πρόβλημα με αυτού του είδους το σκεπτικό. Ποιο είναι το κλειδί στις σκέψεις που οι bowler χρειάζονται για να εστιαστούν και να αλλάξουν από μέρα σε μέρα, κάποιες φορές από παιχνίδι σε παιχνίδι. Τι περισσότερο, στον λίγο χρόνο από το σπρώξιμο (push away) μέχρι το ύψος της αιώρησης πίσω από τον ώμο, πάλι κάτω στο σημείο της παράδοσης, από αυτό που οι περισσότεροι bowler προσθέτουν και αφαιρούν με άλλες σκέψεις όσο προχωρούν. Το μυαλό δουλεύει εκπληκτικά γρήγορα και είναι ικανό να κάνει ντουζίνες από χρήσιμες για το bowling σκέψεις (και παρεμβάσεις). Ένας bowler αναπτύσσει τις δικές του/της λίστες από κλειδιά στις σκέψεις για την αιώρηση, και μετά αυτόματα πηγαίνει σε διάφορες σκέψεις μες την “απεραντοσύνη” του χρόνου αφού έχει σπρώξει μακριά την μπάλα. Ασυνείδητα οι αθλητές το μαθαίνουν με την ποικιλία στις σκέψεις για την αιώρηση και βάζουν την πίστη τους μέσα σε αυτές τις σκέψεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουν αν πραγματικά μπορούν να κρατήσουν την σκέψη τους σε ολόκληρο τον κύκλο βολής, πολύ λιγότερο να την κρατήσουν για ένα ολόκληρο παιχνίδι, ή έστω για αύριο. Οι bowler συνέχεια πηδούν από σκέψη σε σκέψη σε σκέψη. Δεν εννοούμε αυτό όταν μιλάμε για αυτοσυγκέντρωση.
Όταν προπονώ υπάρχει μια απλή άσκηση αυτοσυγκέντρωσης που κάνω με τους bowlers για τις βολές spare. Τους ζητώ να μου διατυπώσουν που στοχεύουν και να μου αναφέρουν αν χτύπησαν αυτό που είχαν σημαδέψει. Αυτό είναι. Η άσκηση τους κάνει να ανοίξουν τα μάτια. Η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών, ουσιαστικά σε όλες τις βαθμίδες της δεξιοτεχνίας, εστιάζουν τα μάτια τους. Κοιτούν κάτω στον διάδρομο από την στιγμή που αφήνουν την μπάλα και πρέπει να κάνουν μια σωστή πρόβλεψη από ποιο βελάκι πέρασε η μπάλα τους. Δεν έχει σημασία τι ρωτάω τους αθλητές για να τραβήξω την προσοχή τους. Είτε είναι η αιώρηση, η θέση του χεριού, η ισορροπία στον διάδρομο, σχεδόν όλων το μυαλό αρπάζει μια άλλη ιδέα κατά την διάρκεια της πραγματικής εκτέλεσης βολής.


Η πρόκληση να παραμείνεις στο Παρόν
Εδώ είναι μια τυπική διαδοχή σκέψεων συγκέντρωσης.
1) Το κλειδί στην σκέψη παράδοσης 2) Η μετατόπιση σε άλλες φυσικές ανησυχίες και ανησυχίες εκτέλεσης ανάμεσα στην ελευθέρωση της μπάλας (release) , στο ύψος της πίσω αιώρησης και κάτω στην παράδοση. 3)Πρόβλεψη για το σημείο που θα περάσει η μπάλα. 4) Εκτίμηση του πως έφυγε η μπάλα 5) Εκτίμηση της βολής.
Σημειώστε σε όλα αυτά ότι η εκτίμηση είναι μέρος του κύκλου της βολής στους περισσότερους bowler. ΄Ετσι κάνουμε προπόνηση, εκτιμούμε κάθε ελευθέρωση της μπάλας (release), την βολή και τα αποτελέσματα σαν καλά ή άσχημα. Αυτό δουλεύει στην προπόνηση. Αλλά είναι έκπληξη ότι όταν αρχίσει ο ανταγωνισμός δεν εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις μας; Ήδη περιμένεις για να κρίνεις τι κάνεις καλά ή κακά πριν η μπάλα έχει καν φύγει από το χέρι σου. Η προπόνηση στο bowling έχει τόσο διαφορετικές μεταβλητές από τον ανταγωνισμό που το πρότυπο της διανοητικής αναπήδησης δεν μπορεί να ηγηθεί σε μια αίσθηση αυτοπεποίθησης, πολύ λιγότερο στη αυτοσυγκέντρωση όταν ανάψουν τα αίματα. (συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: