Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η θεωρία των spare στο Bowling 2 - Dick Ritger, George Allen

 
 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
 
Η ΚΟΡΥΝΑ ΚΛΕΙΔΙ – ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΡΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΝΑ
 
Σε κάθε spare που μένει, υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο που η μπάλα πρέπει χτυπήσει την κορύνα. Αυτό το σημείο επαφής ενώ είναι φανερό σε κάποια spare (ιδιαίτερα στα spare που έχουν μόνο μια κορύνα), στα περισσότερα δύσκολα spare χρειάζεται λίγο σκέψη παραπάνω. Ένας είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να πάρεις το spare αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά σημεία επαφής πάνω στην κορύνα που μπορούν να σου δώσουν spare. Πρέπει να αποφασίσεις ποιό σημείο επαφής είναι το καλύτερο για σένα, υπολογίζοντας τον τρόπο που η μπάλα θα ρολάρει πάνω στον διάδρομο, ποια θα είναι η παρέκκλιση της κορύνας που θα χτυπηθεί, ποιά διαδρομή θα έχει η μπάλα μετά, αν υπάρχει περίπτωση chop κλπ. Στα περισσότερα Spare υπάρχει μια άτυπη συμφωνία για το ποιο είναι  ιδανικό σημείο κρούσης. Απ την άλλη μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να έχεις επιτυχία στο spare.
Για παράδειγμα στο 3-10 split υπάρχει μια γενική αποδοχή  πως η μπάλα πρέπει να χτυπήσει την κορύνα 3 μέσα απ την δεξιά πλευρά της ώστε η μπάλα μετά την κρούση να πάει στην 10 κορύνα. Ωστόσο μπορεί να είναι επιτυχημένο το spare ακόμα κι αν η μπάλα χτυπήσει την 3 κορύνα στην αριστερή πλευρά της κι ύστερα η κορύνα να πάει να χτυπήσει την 10. Η προσπάθεια να ρίξεις και τις δυό κορύνες με την μπάλα φαίνεται πιο σωστή μέθοδος, αλλά θα πρέπει να διαλέξεις βασισμένος στο ποια μέθοδος σου αφήνει εσένα καλύτερο αποτέλεσμα.
 
Κάθε spare που μένει πάνω έχει μια κορύνα κλειδί. Συνήθως είναι η κορύνα που βρίσκεται πιο κοντά σε σένα.  Αυτή τη κορύνα πρέπει να χτυπήσεις πρώτα για να έχεις ένα πετυχημένο spare. Κάποιες άλλες φορές η κορύνα-κλειδί είναι μια φανταστική κορύνα (η κορύνα που λείπει ανάμεσα σ΄αυτές που έχουν μείνει). Στο 4-5 split η κορύνα-κλειδί είναι η φανταστική 2. Στο 3-10 split η κορύνα-κλειδί είναι η φανταστική 6. Βέβαια στα περισσότερα spare η κορύνα-κλειδί είναι μια απ΄τις εναπομείναντες κορύνες. Στο 5-8 και στο 5-9 η κορύνα κλειδί είναι η 5. Αν η μπάλα δεν χτυπήσει την 5 κορύνα το spare δεν θα κλείσει.
Συμπερασματικά, σε κάθε spare που μένει το πρώτο που αποφασίζεις είναι να βρεις την κορύνα-κλειδί.  Μετά αποφασίζεις σε ποιο σημείο θα την χτυπήσει η μπάλα και σε ποια γωνία στο approach θα την σημαδέψεις. Τέλος αφήνεις την μπάλα με έναν φυσικό τρόπο για να εκτελέσει την βολή.
Πρέπει να μελετάς το σημείο επαφής σε όλα τα πιθανά spare πριν τα αντιμετωπίσεις, ιδιαίτερα τα spare που συνηθίζουν να μένουν στις βολές σου. Έτσι, όταν αντιμετωπίσεις τα spare που ήδη ξέρεις την κορύνα-κλειδί και το σημείο της επαφής που πρέπει να την βρεί η μπάλα σου, θα μπορέσεις να έχεις πετυχημένο spare.
 
ΣΤΟΧΟΣ: ΠΟΙΟ ΒΕΛΑΚΙ, ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ
 
Υπάρχει μια ιδανική γωνία για να έχεις πετυχημένο spare.
 
Αν υπάρχει κάποιο σημείο που όσοι ασχολούνται με το bowling συμφωνούν είναι πάνω στις ιδανικές γραμμές στον διάδρομο. Ένα πετυχημένο spare προϋποθέτει σωστή χρήση της γωνίας. Σ΄ένα deck με όλες τις κορύνες πάνω όσο καλύτερη είναι η γωνία που η μπάλα θα έχει για να βρει pocket (μπαλιά πάνω στην 1-3 κορύνα για τους δεξιόχειρες και 1-2 κορύνα για τους αριστερόχειρες) τόσο πιο καλή θα είναι η δύναμη της μπάλας.  Για κάθε spare που μένει, υπάρχει μια ιδανική γωνία για να χτυπήσεις τις κορύνες που έμειναν και που θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να βγει το spare. Κάποιες φορές θα χρησιμοποιήσεις πλατιά γραμμή, κάποιες άλλες στενή γραμμή.
Όμως, υπάρχουν 3 βασικές γωνίες για να χτυπάς τα spare:
 
1.       Η κεντρική γωνία. Από το κέντρο του approach. Αυτή η γωνία χρησιμοποιείτε για μπαλιά strike και για τα spare που έχουν σαν κορύνες-κλειδί την κορύνα 1 ή 5.
2.     Η δεξιά γωνία. Από το πιο αριστερό σημείο του approach. Αυτή η γωνία χρειάζεται για τα spare που μένουν στην άλλη άκρη του διαδρόμου (δεξιά πλευρά).
3.     Η αριστερή γωνία. Από το πιο δεξιό σημείο του approach. Αυτή η γωνία χρειάζεται για τα spare που μένουν στην αντίθετη πλευρά του διαδρόμου. (αριστερή πλευρά)
 
Η διαγώνια γραμμή στο approach θεωρητικά είναι η καταλληλότερη γραμμή για τα spare. Την χρησιμοποιούν τόσο οι δεξιόχειρες όσο κι οι αριστερόχειρες για να έχουν επιτυχία με τα spare.
Αυξάνοντας την γωνία της βολής, σημαίνει πως μεγαλώνεις τον αριθμό στα πηχάκια που θα διασχίσει η μπάλα. Μειώνοντας την γωνία σημαίνει πως ελλατώνεις τον αριθμό στα πηχάκια που θα διασχίσει η μπάλα. Για παράδειγμα, αν αφήσεις την μπάλα στο 10 πηχάκι και αυτή χτυπήσει πάνω στο pocket η μπάλα θα έχει διασχίσει 7 πηχάκια. Αν αυξήσεις την γωνία θα αφήσεις την μπάλα στο 8ο πηχάκι κι έτσι η μπάλα θα διασχίσει 9 πηχάκια για να χτυπήσει το pocket.

 

Το δύο βελάκι χρησιμοποιείται από την δεξιά πλευρά του approach, τόσο για να πετύχει την αριστερή γωνία όσο και την κεντρική. Οι γραμμές αυτές είναι ενδεικτικές μόνο. Ισως να χρειαστεί να κάνεις ρυθμίσεις που εξαρτώνται από το λάδωμα και το πώς αφήνεις την μπάλα.

 

Για αριστερόχειρες

Το δύο βελάκι χρησιμοποιείται από την αριστερή πλευρά του approach, τόσο για να πετύχει την δεξιά γωνία όσο και την κεντρική. Οι γραμμές αυτές είναι ενδεικτικές μόνο. Ισως να χρειαστεί να κάνεις ρυθμίσεις που εξαρτώνται από το λάδωμα και το πώς αφήνεις την μπάλα. Πολλοί αριστερόχειρες χρησιμοποιούν το 1ο βελάκι για την κεντρική γωνία με φαλτσόμπαλα κι όχι με σπερόμπαλα. (συνεχίζεται)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: