Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Το Διανοητικό Παιχνίδι (Mental Game) - 3


Βάζοντας τον Κύκλο Βολής στην Ζωή
Ανασκόπηση:

(1) Σκέψου τι έμαθες από την τελευταία σου βολή ή από την προθέρμανσή σου. Κάπου στην προ της βολής ρουτίνας σου κάνε τον σχεδιασμό σου για το τι διατίθεσαι να κάνεις, και πως θα το κάνεις.
(2) Όταν θέσεις σε λειτουργία την πρόθεσή σου, θα παίξεις καλό bowling. Είναι αυτή η στιγμή που πρέπει να εμπιστευτείς πιστά την προπόνησή σου και τις ικανότητές σου. Πήγαινε για ότι έχεις αποφασίσει στη φάση του σχεδιασμού.
(3) Εκδήλωσε την διανοητική και συναιασθηματική σου αντίδραση. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάποιο σόου, αρκεί να είσαι αληθινά ο εαυτός σου. Πληροφορίες για την καρδιά σου και τις επιδόσεις σου, σου έχουν δοθεί σε αυτή τη φάση. Μην χάσεις. Επίσης μην χάσεις την χαρά μιας καλής εκτέλεσης. Τότε σαν επακόλουθο η αθλητική σου μνήμη θα αποτυπώσει την βολή και θα την επαναλάβει.
(4) Εκκένωση και Ανάκτηση. Ξεπέρασε τα συναισθήματά σου, εκτός αν τα χρησιμοποιείς για να σε βοηθήσουν με κάποιο τρόπο. Ξεφύσηξε. Καθάρισε το μυαλό σου. Πάρε μια βαθιά ανάσα όχι παραπάνω. Τότε, όταν είναι η στιγμή της βολής, ακολούθησε την αλληλουχία των βημάτων και ξαναξεκίνα. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο σπόρ, δουλειά, ή κάποια σημαντική σχέση που δεν έχει ακριβώς τις ίδιες απαιτήσεις. Να θυμάσαι ότι αυτή η φόρμουλα λειτουργεί σε όλο το πρωτάθλημα. Διοίκησε σωστά τον κύκλο ανταγωνισμού και θα έχεις αυτοπεποίθηση στις ικανότητές σου για να κάνεις ένα μεγάλο παιχνίδι, παντού, σε όποιο πρωτάθλημα ή τουρνουά, οποιαδήποτε στιγμή!

Παίξε bowling! Γίνε επικίνδυνος!

Την Τρίτη στις 5 Νοεμβρίου 2002, στις 16:00 η Leanne Barrette ήταν η πιο επικίνδυνη bowler στον πλανήτη. ‘Ηταν ο τελικός της χρονιάς στο Storm του Las Vegas. Η Leanne μπήκε στο παιχνίδι 30 κορύνες μείον.
Η τύχη επιλέγει τους Τολμηρούς!
Το μόνο πράγμα που μπορούσε να παρατείνει την ζωή της στο τουρνουά ήταν να κάνει ένα πολύ μεγάλο νούμερο. Ο μόνος τρόπος για να το κάνει, μετά από μια μέρα που οι διάδρομοι ήταν δύσκολοι και το επαναλαμβανόμενο strike ακόμα πιο δύσκολο, ήταν να παίξει με την πλάτη στον τοίχο. Με κάποια έννοια είναι σαν αγώνας δρόμου με σένα να υπερτερείς στο μονοπάτι για την επιτυχία, γιατί δεν εγκαταλείπεις, προσπαθείς, είσαι ψύχραιμος, τρελός. Η Leanne δεν είχε επιλογή παρά να παίξει έξυπνα ενάντια στους ανέμους, να κάνει τις καλύτερες μαντεψιές όσο αφορά που και πώς να παίξει, γνωρίζοντας ότι αν αποτύγχανε δεν θα έμενε τίποτα. Χωρίς τύψεις. Χωρίς πιθανότητα να ξεχάσει κάτι. Χωρίς υπερεκτίμηση. Χωρίς υπερβολή. Ζήσε ή πέθανε. Αυτό ήταν. Το αποτέλεσμα ήταν ένα απίστευτα εξαιρετικό παιχνίδι. Μια σειρά από strikes διακοπτόμενα από ένα split, ακολουθούμενο από ακόμα μια σειρά strikes που έδειξε από τι ήταν φτιαγμένη. Όπως λένε στο τένις game, set, match, και εύκολα έκανε την έκπληξη. Αν το παιχνίδι ξεκινούσε 15 λεπτά αργότερα, πιστεύω ότι η Leanne δεν θα έχανε με τίποτα. Η ερώτηση και η εστίαση αυτού του άρθρου είναι «τι μπορούν να κάνουν οι μεγάλοι αθλητές όπως η Leanne Barrette, η Carolyn Dorin-Ballard, ο Chris Barnes, ο Norm Duke και οι άνθρωποι σαν κι αυτούς για να έχουν τέτοια φανταστικά αποτελέσματα σε τέτοιες καταστάσεις; Και «μπορούν να τυποποιηθούν;» Μπορούμε να μάθουμε κάτι από τέτοια ματς; Είμαι πολύ σίγουρος ότι μπορούν να αναπαραχθούν πανομοιότυπα.
Πολλοί από σας που διαβάζετε τώρα μπορείτε να συσχετίσετε καταστάσεις που νιώθατε τόσο έξω από το παιχνίδι που απλά αφεθήκατε ουσιαστικά ελεύθερος σε αυτό, νιώθοντας χαμένος. Μιλάω για τους επαγγελματίες που κάνουν τα καλύτερά τους νούμερα μετά από την γνώση του ότι είναι ήδη χαμένοι ή ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας.
Όταν κάποιος ξέρει να ζει επικίνδυνα, δεν φοβάται να πεθάνει. Όταν δεν φοβάται πια τον θάνατο, περιέργως, είναι ελεύθερος για να ζήσει! William O. Douglas, Supreme Court Justice (1939-1975)
Ο καλός ΄Ελεγχος σε αντιπαράθεση του καταστροφικού ελέγχου
Δοκίμασε αυτή την άσκηση. Πιάσε ένα στυλό και υπόγραψε σαν να υπέγραφες μια επιταγή ή μια απόδειξη πιστωτικής κάρτας. Τώρα βάλε τον στυλό στην αρχή του πρώτου γράμματος. Προσεκτικά πάτα πάλι πάνω στην αποτυπωμένη υπογραφή. Προσπάθησε το στυλό να μην βγαίνει έξω από την πρώτη γραμμή καθόλου. Αν βγει από την ήδη αποτυπωμένη γραμμή να το υπολογίζεις σαν λάθος, σαν να πετάς την μπάλα στο λούκι.
Τώρα επανέλαβε την άσκηση. Γράψε το όνομά σου. Μετά γράψε το και πάλι από πάνω χωρίς να το σκέφτεσαι καθόλου. Άφησε το στυλό απλά να κυλήσει και εμπιστεύσου ότι δεν θα έχει απόκλιση. Πότε είχες καλύτερα αποτελέσματα; Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν άβολα, είναι σε μεγαλύτερη ένταση και δυσφορούν πάνω σε μια διανοητική ενέργεια ειδικά όταν τους επιβάλλεις να μείνουν οπωσδήποτε στην γραμμή. Την δεύτερη φορά μπορεί να φύγεις λίγο έξω από την γραμμή, αλλά γενικά θα είσαι σχεδόν στο αποτύπωμα. Σου θυμίζει κανενός το αγαπημένο σπόρ; Ο κακός έλεγχος συμβαίνει όταν προσπαθείς να κρατήσεις τον εαυτό σου μέσα στην γραμμή ακριβώς όπως συμβαίνει και στον διάδρομο. Όταν βάζεις όλη σου την ενέργεια στην προσπάθεια να αποτρέψεις να συμβεί κάτι άσχημο είναι σαν να το κάνεις να συμβεί είτε πρόκειται για το ίχνος της υπογραφής σου είτε για την προσπάθεια βολής για μια γωνιακή κορίνα.

Η ερώτηση είναι πως θα έχεις καλό έλεγχο χωρίς να έχεις τον έλεγχο; Κάθε πετυχημένος bowler έχει κάποιες μέρες που η μπάλα του πηγαίνει αβίαστα. Οι μηχανές επιστροφής της μπάλας γυρνούν πίσω τις μπάλες σε μια συχνότητα, που οι βολές για spare θα πρέπει να γίνονται σχεδόν κυριολεκτικά χωρίς σκέψη. Χάνεις τον έλεγχο σε τέτοιες περιπτώσεις; Όχι, η πραγματικότητα είναι ότι μετακίνησες τον έλεγχο από την λογική πλευρά – εκεί που κατοικεί ο εγωισμός - στη διαίσθηση, στο υποσυνείδητο, στο αφοσιωμένο κομμάτι του μυαλού σου. Απλά «ξαναυπογράφεις» για να αναφερθούμε στο παράδειγμα.
(συνεχίζεται)


Δεν υπάρχουν σχόλια: