Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Το Διανοητικό Παιχνίδι (Mental Game) - 2



Εκκένωση και Ανάκτηση

Αφήνω το τηλέφωνο του μυαλού μου ανοικτό στην ειρήνη, την αρμονία, την υγεία, την αγάπη και την αφθονία. Αν κάποιος αμφιβάλλει, ανησυχεί, ή φοβάται να μου τηλεφωνήσει, θα βρει το τηλέφωνο να χτυπάει και σύντομα θα ξεχάσει το νούμερό μου. - Edith Armstrong
Το τέταρτο βήμα είναι η Εκκένωση και η Ανάκτηση. Σε αυτό το βήμα ακολουθείς τους κανόνες της φύσης που απαιτεί ξεκούραση και ανάκτηση πριν την οργάνωση της επόμενης μέγιστης προσπάθειας. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να διακόψεις το "Συναίσθημα και την Αντίδραση" της προηγούμενης φάσης. Πρέπει να αποφασίσεις τι θέλεις να κρατήσεις από την τελευταία σου βολή, να αποβάλλεις κάποια επίμονα συναισθηματικά υπόλοιπα και να κρατήσεις μια στιγμή ξεκούρασης. Ότι και να έγινε να πεις στον εαυτό σου: «Αυτό έγινε! Ε, και τι έγινε; Τώρα τι γίνεται!»
Αυτό το βήμα ίσως να είναι ισότιμο μιας ζυγαριάς: Ένα παράδειγμα είναι το σύντομο διανοητικό διάλειμμα που κάνει ένας γκόλφερ την ώρα που περπατάει προς την μπάλα. Μολονότι είναι σημαντικό να έχει επίγνωση στα κατατόπια, ένας γκόλφερ μπορεί να ξεφυσήξει μετά από μια βολή ώστε να τελειώσει την φάση αντίδρασης, να περπατήσει, μετά να ξανα-οργανώσει την φάση σχεδιασμού. Η ίδια διαδοχή συμβαίνει στους παίχτες του μπέηζμπωλ, στους μέσους του ποδοσφαίρου, στους ελεύθερους σκοπευτές και στους άνδρες που ζητούν ραντεβού από μια γυναίκα. Όταν υπάρχει παιχνίδι να παιχτεί αυτός ο γνωστός κύκλος εμφανίζεται.
Κίνδυνοι και Παγίδες

Είναι σημαντικό να κρατήσεις ξεκάθαρα αυτά τα βήματα, χωρίς να τα μπερδεύεις. Αν μένεις πολύ σε κάποιο από τα βήματα και σε κάποιο άλλο δεν μένεις αρκετά, θα αποκτήσεις πρόβλημα στο παιχνίδι σου.
Οι κίνδυνοι στην φάση του σχεδιασμού και της επιδίωξης. Σε αυτά τα βήματα υπάρχουν δύο πραγματικοί φόβοι: το πολύ και το πολύ λίγο. Στην φάση σχεδιασμού η πολύ μικρή προσοχή σημαίνει ανεπαρκή προετοιμασία για την βολή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα αφρόντιστη βολή, αποτυχία στο να διαβάσεις τον διάδρομο, φτωχός χρονισμός, αστάθεια στην ταχύτητα της μπάλας και πολλά ακόμα. Υπάρχει ακόμα κάτι στον ανεπαρκή σχεδιασμό. Δεν αφήνει το μυαλό σου καθαρό στην προσήλωση που χρειάζεσαι για να βάλεις τον καλύτερο εαυτό σου σε κάθε βολή, σε κάθε παιχνίδι. Να θυμάσαι ότι επιλέγεις το λιοντάρι ή το ποντίκι κάθε φορά! Ένα άλλο συνηθισμένο σφάλμα είναι να επικαλύπτεις με τον σχεδιασμό τη φάση της εκτέλεσης. Πάρα πολύ συχνά οι bowlers συνειδητά σκέπτονται πώς να παίξουν, ή τις συνέπειες επιτυχίας ή αποτυχίας στην βολή την ώρα που κινούνται στην παράδοση (release) της μπάλας. Έχει σαν αποτέλεσμα υπερβολικά μηχανικό bowling και είναι μια από τις κακές συνταγές για πνιγηρό bowling.
Οι κίνδυνοι στην φάση της Εκτέλεσης και της Δέσμευσης
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη φάση της εκτέλεσης είναι η αποτυχία σου να παραδοθείς εντελώς στη βολή. Είτε είναι έλλειψη εμπιστοσύνης στο σχέδιο ή έλλειψη εμπιστοσύνης στις προσωπικές ικανότητες εκτέλεσης, οι bowlers συχνά μολύνονται με τον ιό της επιφυλακτικότητας. Ο υπερβολικός έλεγχος και η ανησυχία για το αποτέλεσμα της βολής ή του παιχνιδιού γίνονται εμπόδιο σε μια γεμάτη και ελεύθερη παράδοση της μπάλας.
Είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση να μην έχεις συνειδητό έλεγχο για να είσαι πραγματικά αθλητικός. Έχεις ένα πλάνο. Προχώρησέ το. Αν δεν συναγωνιστείς με αίσθηση του καθήκοντος, δεν θα υπάρξει επιτυχία. Η αποτυχία θα σε θυμώσει επειδή κρατήθηκες πίσω. Οι περισσότεροι αθλητές χάνουν τον ύπνο τους περισσότερο επειδή δεν έδωσαν αυτό που είχαν προπονηθεί να δώσουν παρά επειδή έκαναν χαμηλό σκορ.


Οι κίνδυνοι στην φάση της Αντίδρασης. Μετά την βολή, είναι ζωτικής σημασίας να σημειώσεις πως πήγε η βολή, φυσικά και συναισθηματικά μετά την παράδοση. Αν έχεις την προθυμία να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου σημειώνοντας πως ένιωσες, θα εφοδιαστείς με την γνώση του αν έκανες ότι καλύτερο μπορούσες.
Υπάρχουν 3 πρωταρχικής σημασίας κίνδυνοι σε αυτή τη φάση. Να απαγορέψεις στον εαυτό σου να έχει οποιαδήποτε αντίδραση, να υπερβάλεις και τέλος να θέσεις κάποιους κανόνες για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να αφήσεις τον εαυτό σου να νιώσει. Μερικοί αθλητές και προπονητές πιστεύουν ότι πρέπει να συμπεριφερθείς όπως οι Ρώσοι που ασχολούνταν με την γυμναστική τη δεκαετία του 60, στωικός, σοβαρός και αναίσθητος. Αυτό όμως είναι αφύσικο στην πραγματική ζωή. Είτε έχεις ρίξει μια κακή βολή, έχεις κάνει strike, ή πέτυχες ένα spare θα έχεις μια αντίδραση.

Εμποδίζοντας την αντίδρασή σου είναι σαν να βάζεις φαί σε ένα μπαλόνι και μετά να καταπίνεις το μπαλόνι. Το έχεις μέσα σου αλλά δεν μπορείς να τραφείς από αυτό. Αντίθετα άφησε τον εαυτό σου στην πραγματική του αντίδραση, ξεφύσηξε και προχώρα. Παρεπιπτόντως δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα εδώ. Εξαρτάται από την βολή και από το πως έπεσαν οι κορίνες στην άλλη άκρη για να έχεις ένα φάσμα αντιδράσεων. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να φερθείς σαν θεατρίνος ή σαν ρομπότ μετά την βολή, κάνοντας επίδειξη στους υπόλοιπους.

Ο αντίποδας αυτού που νιώθεις είναι το να είσαι νεκρός εσωτερικά. Η ζωή χωρίς συναίσθημα είναι κενή. Φαντάσου να έχεις ένα παιδί, να το πηγαίνεις στην Disneyland και να κάνεις το πρώτο σου 300άρι. Χωρίς συναίσθημα δεν θα ήταν τίποτα. Μπορείς να αποφασίσεις να έχεις τα συναισθήματά σου, ή αλλιώς κάποιες φορές τα συναισθήματα θα σε κυριεύσουν. Πάρε τον έλεγχο, γεύσου την εμπειρία σου και προχώρησε.
 Υπάρχει χρόνος για όλα τα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης και της επόμενης φάσης της Εκκένωσης και της Ανάκτησης. Παραμένοντας υπερβολικά σε δυνατές συναισθηματικές αντιδράσεις, θα κάνεις ζημιά σε ολόκληρο τον κύκλο βολής σου. Αν χαθείς μες την οργή σου και τον εκνευρισμό σίγουρα θα χάσεις κάποια από τα σημεία της γνώσης και του σχεδιασμού σου. Αν χαθείς μες τον ενθουσιασμό σου και στην λάμψη μιας εξαίρετης βολής απλά θα είσαι εκτός τόπου στο επόμενο βήμα του σχεδιασμού και της εκτέλεσης. Κοντολογίς, δείξε την αντίδρασή σου, χώνεψέ την, ξεφύσηξε και προχώρα. Μην παραμένεις εκεί.
Κι άλλοι κίνδυνοι στη φάση της Εκκένωσης και της Ανάκτησης. Τα πάντα στη φύση προϋποθέτουν κάποια φόρμουλα ανάκτησης από την διανοητική ή την φυσική επίδραση με σκοπό την επούλωση, την επαναφόρτιση και την προετοιμασία για το επόμενο βήμα. Η προπόνηση και ο συναγωνισμός στο bowling δεν εξαιρείται.
Στην προπόνηση συμβαίνει μια κλασική κατάχρηση που αφορά την φάση της ανάκτησης. Οι bowlers που προπονούνται μόνοι κάνουν το λάθος να επικαλύπτουν τις βολές τους την μια μετά την άλλη σε συνέχεια. Στους αθλητικούς ομίλους και τα πρωταθλήματα οι ανταγωνιστές χάνονται σκεπτόμενοι την τελευταία τους βολή ή κάποιες φορές σκέπτονται αμέσως μετά την εκτέλεση την επόμενη βολή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα αδιάκοπο αποστράγγισμα της διανοητικής τους ενέργειας χωρίς χρόνο για εκκένωση και έτσι χάνουν τις νέες εμπειρίες που θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει.
Η άλλη παγίδα στη φάση της εκκένωσης και ανάκτησης είναι ότι διανοητικά πηγαίνει τόσο μακριά που τελικά χάνεσαι μέσα στην νωθρότητα της ξαναεστίασης και δυσκολεύεσαι να βρεις την ενέργεια για την φάση του επόμενου σχεδιασμού και της επόμενης επιδίωξης. Η διανοητική εκκένωση δεν χρειάζεται παρά μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να επιτευχθεί. Μπορείς να πιείς λίγο νερό, να μιλήσεις με έναν συναθλητή σου, να αναπνεύσεις ή οτιδήποτε άλλο. Απλά να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να βάλεις ταχύτητα όταν είναι η σειρά σου να πατήσεις μίζα.                     (συνεχίζεται)




* Για να το δείτε με ελληνικούς υπότιτλους πατήστε το εικονίδιο των υπότιτλων και διαλέξτε ελληνικά. Οι υπότιτλοι του Δημοσθένη Παπασταύρου που τον ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: