Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Μοτίβα Λαδώματος Sydney 33 feet και Seoul 39

Τα λαδώματα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που θα γίνουν στο Λας Βέγκας από τις 16 - 30 Αυγούστου θα είναι το κοντό Sydney 33 και το μέτριο Seoul 39. Με την ευκαιρία αυτή θα προσπαθήσουμε να τα αναλύσουμε λίγο τεχνικά.

Καταρχήν όσο αφορά όλα τα μοτίβα λαδώματος θα πρέπει να κατανοήσουμε πως το όνομά τους δεν υπαγορεύει πως ακριβώς θα παίζονται. Απλά θα γράψουμε λίγη θεωρία βάση των εμπειριών και των γνώσεων. Το μοτίβο που εφαρμόζεται στον διάδρομο δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα του παίκτη. Η αναγνώριση της κίνησης της μπάλας  και οι αποτελεσματικές ρυθμίσεις που θα κάνει ο αθλητής είναι ο πρωταρχικός  στόχος πάντα.

Το μοτίβο που έχει επιλέξει, μέσα στα εγκεκριμένα μοτίβα λαδωμάτων, η παγκόσμια ομοσπονδία Μπόουλινγκ είναι το Sydney που έχει μήκος 33 πόδια (10,6μ. Το συνολικό μήκος του διαδρόμου είναι 18,29μ) και συνολικό όγκο 24,8 ml. Είναι συμμετρικό που σημαίνει ότι είναι το ίδιο αριστερά και δεξιά.
Το ιδανικό μονοπάτι για να περάσει η μπάλα είναι στα πηχάκια 2-5 τόσο απ΄τα δεξιά, όσο κι απ τ΄αριστερά. Το μονοπάτι με το λιγότερο λάδι βρίσκεται έξω απ΄το 4ο πηχάκι. Το Sydney είναι το κοντότερο μοτίβο της WTBA και το πιο  επίπεδο (flat) ανάμεσα στα κοντά μοτίβα. Θα είναι μεγάλο λάθος να περιμένει κανείς ότι είναι ένα εύκολο λάδωμα. Κοντό δεν σημαίνει  κι εύκολο....
Η μετάβαση του λαδιού στα κοντά μοτίβα είναι συχνά η πιο συγκεχυμένη. Συχνά οι μπόουλερς εστιάζονται στη διατήρηση της αντίδρασης της μπάλας στο τέλος (backend reaction). Θα πρέπει να ελέγχουν και να ρυθμίζουν  τη δημιουργία μιας μικρότερης καμπύλης (hook) και να "δημιουργήσουν" περιθώριο λάθους στο μεσαίο κομμάτι του διαδρόμου (όχι απο λούκι σε λούκι, αλλά κατά μήκος).
Είναι δυνατόν να κάνουν strike χρησιμοποιώντας διαφορετικές ζώνες απόστασης (loft) αλλά αυτή η ζώνη που "συγχωρεί" περισσότερο είναι κοντά στη γραμμή του φάουλ κι όχι κοντά στις κορύνες.

Στο φρέσκο λάδι: το Sydney δεν είναι ένα μοτίβο που χρησιμοποιείται συχνά κι ένας καλός λόγος είναι ότι είναι... απογοητευτικό. Κοιτώντας πιο προσεκτικά την εφαρμογή του λαδιού παρατηρείς ότι είναι 20 πόδια που επεκτείνονται σε 33 πόδια. Αυτό κάνει τον μπόουλερ να νομίζει πως μπορεί να έχει μεγάλη καμπύλη (hook). Το σημαντικότερο όμως είναι πόσο μακριά μπορεί η μπάλα να διατηρήσει το μήκος της διατηρώντας την τροχιά της. Οι μπάλες με πολύ flare γραπώνουν στο λάδι, πόσο μάλλον όταν υπάρχει τόση τριβή. Ετσι, όταν οι παίκτες δουν ότι η μπάλα τους δεν στρίβει, παίρνουν δυνατότερη ή αγριεύουν την επιφάνεια της μπάλας τους για να στρίψει περισσότερο, αλλά κάτι τέτοιο σ αυτό το λάδωμα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Τέλος, προτείνονται μπάλες με συμμετρικό πυρήνα, μέτριας επιφάνειας. Η πρόκληση του να βρεθεί ο  καταλληλότερος συνδιασμός  επιφάνειας και  πυρήνα είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄την όποια πρόταση.
Ρώτησε τον εαυτό σου το εξής: Αν σου δώσουν ένα πινέλο για να ζωγραφίσεις με λάδι όπου θέλεις τον διάδρομο μέχρι τις κορύνες που θα ζωγράφιζες; Ε, τώρα σκέψου πως η μπάλα σου είναι το πινέλο...

και πάμε στο Seoul 39


Το μοτίβο λαδώματος Seoul είναι 39 πόδια (11,89μ)  και συνολικού όγκου 25.1 ml.
Είναι ασύμμετρο μοτίβο που σημαίνει πως δεν είναι ίδιο αριστερά και δεξιά. Το ιδανικό "μονοπάτι" για να περάσει η μπάλα είναι το 4ο και 9ο πηχάκι από δεξιά, 4ο και 14ο από αριστερά. Το μοτίβο έχει μεγαλύτερο όγκο αριστερά απ΄ότι δεξιά. Το "μονοπάτι" με τον λιγότερο όγκο λαδιού βρίσκεται έξω απ το 4 πηχάκι.
Η μετάβαση του λαδιού συνήθως συμβαίνει σύντομα στα μέτρια μοτίβα. Η περιστροφή είναι πιο σημαντική απ΄το πόσο μεγάλη είναι η καμπύλη (hook). Θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να αλλάζουν συχνά τις γραμμές τους. Οταν το λάδι "κατέβει" το μεσαίο μέρος του διαδρόμου αλλάζει συμπεριφορά. Ενα μοτίβο λαδώματος 39 ποδιών σημαίνει ότι έχει 21 πόδια στεγνό όσο όμως είναι φρέσκο και δεν θα μείνει φρέσκο για πολύ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: