Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - 6η ενημέρωση 31/8/2013

Με τη διεξαγωγή των τελικών των Masters και του ομαδικού ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη διοργάνωση-γιορτή που αφορά το μπόουλινγκ και δεν είναι άλλη από το παγκόσμιο πρωτάθλημα που φέτος διεξήχθη στο Λας Βέγκας.

Με το πέρας των προκριματικών του ομαδικού τελείωσαν και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας σε αυτή τη διοργάνωση. Η ελληνική ομάδα αγωνιζόμενη από τρία παιχνίδια στα δύο pattern κατέλαβε την 27η θέση, σε σύνολο 36 ομάδων που αγωνίστηκαν, με γενικό μέσο όρο 196,83.

Σε ατομικό επίπεδο, στο αγώνισμα του ομαδικού, ο Βαγγέλης Κριζίνης ολοκλήρωσε με 206,67 μέσο όρο, ο Γιώργος Στεφανίδης με 199,67, ο Σταμάτης Ρορός με 195,83, ο Λεωνίδας Μαραγκός με 193,83 και ο Νίκος Κεκέσης με 188,67.

Στον τελικό των "πεντάδων" είχαμε μία μεγάλη έκπληξη καθώς η ομάδα των Φιλανδών κατάφερε και υπερίσχυσε της ομάδας των Αμερικανών.  O Perttu Jussila, ο Tony Ranta, o Petteri Salonen, o "δικός μας" Pasi Uotila και ο Osku Palermaa κέρδισαν μετά από 30 χρόνια και πάλι τον παγκόσμιο τίτλο με 1183 κορύνες έναντι των 1126 κορυνών που έκαναν οι αμερικάνοι που έχουν κατακτήσει το παγκόσμιο 3 φορές. Στην τρίτη θέση οι ομάδες της Νότιας Κορέας και της Δανίας.
"Εχει ιδιαίτερη βαρύτητα για μένα" είπε ο Pasi Uotila μετά τον αγώνα, γιατί πριν 30 χρόνια που είχαμε κατακτήσει ξανά το χρυσό στην ομάδα έπαιζε ο πατέρας μου"

Στο ομαδικό γυναικών το χρυσό κατέκτησε, για πρώτη φορά, η ομάδα της Νότιας Κορέας, με τις Kim Moon-Jeong (267), Lee Na-Young (246), Son Yun-Hee (238), Jung Da-Wun (224) και την Ryu Seo-Yeon (184),
καθώς κέρδισαν στον τελικό με σχετική άνεση την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών με 1159-992 . Στην τρίτη θέση οι χώρες της Βενεζουέλας και της Μαλαισίας.

Καθώς είχαμε τους μεγάλους νικητές στο ατομικό, στις δυάδες, στις τριάδες και στις πεντάδες αυτόματα είχαμε και την ανακήρυξη των πρώτων στη γενική κατάταξη (all events). Εδώ έλαμψε για ακόμη μία φορά το αστέρι ενός εκπληκτικού παίκτη. Με σχετική άνεση και με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους ο Αμερικάνος Chris Barnes κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με γενικό μέσο όρο 233,71. Στη δεύτερη θέση ο αθλητής από τη Νότιο Κορέα Young-Seo Cho με 224,96 και στην τρίτη θέση ένας ακόμη Αμερικάνος ο Bill ONeil με 223,75 παίζοντας εκπληκτικά στο ομαδικό (1410 κορίνες) και "κλέβοντας" ουσιαστικά την τελευταία στιγμή το χάλκινο μετάλλιο από τον τέταρτο τον Σουηδό Μάρτιν Λάρσεν.



Από ελληνικής πλευράς στην υψηλότερη θέση της γενικής κατάταξης τελείωσε ο Βαγγέλης Κριζίνης καταλαμβάνοντας την 73η θέση με μέσο όρο 206,12, ο Γιώργος Στεφανίδης 80ος με 203,88, ο Σταμάτης Ρορός 129ος με 197,75, ο Νίκος Κεκέσης 151ος με 193,83, ο Λεωνίδας Μαραγκός 155ος με 193,29 και ο Γιώργος Τζιώτζης 199ος με 183,08 κορύνες μέσο όρο.
                                 


Στην κατηγορία των Masters απόλυτη κυρίαρχη η ομάδα της Νότιας Κορέας τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες καθώς κατέκτησαν τα 6 από τα 8 μετάλλια της κατηγορίας και μάλιστα και τα δύο χρυσά. Στους άντρες ο Young Seon Cho κέρδισε στον τελικό τον Chris Barnes με 254-195. Στην τρίτη θέση άλλοι δύο αθλητές από τη χώρα της Ασίας οι Jun Yung και ο  Kim Seung Hyeon.
Αλλά και στις γυναίκες ήταν ...έντονο το στοιχείο της Νότιας Κορέας!! Στον τελικό η Yun Hee Son κέρδισε την συμπατριώτισά της Moon Jeong με 211-193. Στην τρίτη θέση η Kim Jeo Yeon Ryu και η Αμερικανίδα Liz Johnson.

Πίνακας μεταλλίων                             Χρυσά     Αργυρά     Χάλκινα

Ν. Κορέα                                                                  5                 4                     5
Η.Π.Α                                                                       5                  4                     4
Φιλανδία                                                                   1                 1                      1
Καναδάς                                                                   1                 1
Ταϊπέι                                                                                          1                      1 
Γερμανία                                                                                     1
Βενεζουέλα                                                                                                         2
Μαλαισία                                                                                                            1
Σουηδία                                                                                                               1
Δανία                                                                                                                   1
Αγγλία                                                                                                                 1
Λετονία                                                                                                               1
Ιαπωνία                                                                                                               1
Αυστραλία                                                                                                          1
Κολομβία                                                                                                           1


Αν θέλει να βγάλει κανείς ένα γενικό συμπέρασμα σίγουρα μπορεί να αναφέρει ότι οι μεγάλες πρωταγωνίστριες αυτού του παγκοσμίου ήταν οι ομάδες της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Όσο για την ελληνική ομάδα το βέβαιο είναι ότι για κάποια από τα παιδιά ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία που θα τους βοηθήσει στο μέλλον ενώ για το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι και το κατά πόσο ήταν ικανοποιητική η παρουσία της αυτό θα το κρίνουν οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι της ανάπτυξης του αθλήματος στη χώρα μας.

Καλή επιστροφή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: