Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2013 3η Ενημέρωση 21/8/13

Σήμερα τα αγόρια μας θα ανταγωνιστούν στις δυάδες πάνω στο μέτριο μοτίβο λαδώματος  το Seoul 39. (υπάρχει προηγούμενο άρθρο του bowlpedia που το αναλύει) Οι αθλητές είναι και πάλι χωρισμένοι σε 2 Squad και θα παίξουν 6 παιχνίδια σύνολο κορυνών. Οι 4 καλύτερες δυάδες θα προκριθούν στην ημιτελική φάση. Στην ημιτελική φάση θα παίξουν 1 παιχνίδι. Η πρώτη δυάδα με την τέταρτη κι η δεύτερη με την τρίτη. Οι δυό νικήτριες δυάδες θα παίξουν πάλι 1 παιχνίδι τελικό.

Στις 6:00μμ ώρα Ελλάδας λοιπόν οι

Γιώργος Στεφανίδης -  Βαγγέλης Κριζίνης θα παίξουν στους διαδρόμους:
9 - 53 - 43 - 33 - 23 - 1

Λεωνίδας Μαραγκός - Σταμάτης Ρορός θα παίξουν  στους διαδρόμους:
 45 - 35 - 25 - 15 - 59 -49

και στις 11:00μμ το βράδυ δηλαδή, οι Νίκος Κεκέσης και Γιώργος Τζιώτης θα παίξουν στους διαδρόμους 27 - 17 - 61 - 51 - 41 -31.

Καλή επιτυχία!!!!


Ελεύθερη μέρα η χθεσινή για τους αθλητές της εθνικής μας και αρκετός χρόνος για να μπορέσουν να δουν το κέντρο του Λας Βέγκας. Φαντάζομαι πως θα τους πάρει καιρό όταν επιστρέψουν για να ολοκληρώσουν τις διηγήσεις τους και την εμπειρία τους απ΄το ταξίδι και απ ΄την συμμετοχή τους στην μεγάλη διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Χθες, ήταν μια ημέρα για τις γυναίκες, στην πρώτη μέρα συμμετοχής τους στο ατομικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο κοντό μοτίβο λαδώματος και  που, εκ των αποτελεσμάτων, έδειξαν ότι δεν υστερούν σε σκορ και μέσους όρους έναντι των αντρών.

Οι Ασιάτισσες έκαναν έντονη την παρουσία τους. Νικήτρια η Νοτιο Κορεάτισσα Ryu Seo- Yeon που ήταν η 4η της γενικής κατάταξης με 1318 συνολικές κορύνες και 219,67 μ.ο, όπου αντιμετώπισε τις δυό spinner απ΄το Τάιπει της Κίνας. Στον τελικό αντιμετώπισε την Κινέζα Ya-Ting με τελικό σκορ 224-182. Είναι το τρίτο της χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά το πρώτο της σε ατομικό. 
Στον ημιτελικό η Ryu κέρδισε την 1η της γενικής κατάταξης Huang Chiung-Yao με 202-200 κορύνες (είχε κάνει 1460 συνολικά κορύνες στα προκριματικά, μέσο όρο 243,33!!!).
Στην αναμέτρηση μεταξύ της 2ης της γενικής κατάταξης απ το Τάιπει της Κίνας Wang Ya Ting (συνολικές κορύνες προκριματικών 1335 και 222,5 μ.ο) και της τρίτης της γενικής κατάταξης Πουερτορικανής Mariana Ayala (συνολικές κορύνες προκριματικών 1331 και μο 221,83) κέρδισε η πουερτορικανή της 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο με το 257 παιχνίδι. 

Να σημειωθεί ότι η Τάιπει της Κίνας είναι η πρώτη χώρα που κερδίζει δυό μετάλλια. 


Λίγα λόγια για το στυλ spinner ή ελικόπτερο ή UFO που συνήθιζαν από παλιά στις ασιατικές χώρες και ιδιαίτερα στην Ταϊβάν (το εγκαταλείπουν όμως σιγά σιγά) και που το θυμηθήκαμε βλέποντας τις γυναίκες στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα αφού υπερίσχυσαν των άλλων τρόπων παιξίματος λόγω του κοντού λαδώματος. 

Ο  spinner λοιπόν απελευθερώνει την μπάλα με τέτοιο τρόπο ώστε εκείνη να περιστρέφεται κατα μήκος ενός κατακόρυφου άξονα (x-axis) σε μια αριστερόστροφη κίνηση (για τους δεξιόχειρες) καθώς κινείται στον διάδρομο. 

Η καμπύλη (hook) χρειάζεται τριβή, ώστε να επιτρέψει στην μπάλα να "αρπάξει" (grab) τον διάδρομο. Κατά το spinning πολύ λίγο απ΄την επιφάνεια της μπάλας αγγίζει τον διάδρομο, κι είναι ακριβώς αυτό που θέλει ένας spinner. Η μέθοδος του ελικοπτέρου δεν απαιτεί καθόλου τριβή. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην παρέκκλιση-εκτροπή των κορυνών κι όχι στο χτύπημά τους απ΄την μπάλα. Δημιουργεί ένα αποτέλεσμα ντόμινο... Η κορύνα 1 χτυπάει τις κορύνες 2-4-7, η κορύνα 3 χτυπάει τις κορύνες 5 και 8 και η 6 κορύνα χτυπάει την 9. Η μπάλα  χτυπάει την 10 κορύνα.
Ακόμα κι όταν η μπάλα χτυπήσει μπρούκλιν η αντιστροφή της κατεύθυνσης επιτρέπει ακόμα περισσότερη παρέκκλιση-εκτροπή (deflection) γνωστή σαν ανακάτεμα (mixing), μεγαλώνοντας τις πιθανότητες για strike με ταχυδρόμο. 
Οι παίκτες που παίζουν μ αυτόν τον τρόπο συνήθως χρησιμοποιούν πλαστικές μπάλες (house ball) ή μπάλες πολυουρεθάνης. Επιπλέον, επειδή είναι αυξημένος ο κίνδυνος ζημιάς στο χέρι οι αθλητές χρησιμοποιούν ελαφριές μπάλες 10 - 12 lb. 
Οταν στα τουρνουά χρησιμοποιούν πιο συμβατικά μοτίβα λαδώματος, ένα μοτίβο λαδώματος 40 ποδιών ας πούμε, οι spinners χάνουν το πλεονέκτημά τους απ΄την τριβή που υπάρχει. Το χτύπημα με πρόσκρουση (carry) κι οχι με παρέκκλιση είναι μια πιο αξιόπιστη και συνεπής τακτική. Ισως γι αυτό οι spinners όλο και λιγοστεύουν...

Πολλές απ΄τις πληροφορίες τις αντλούμε απ΄το www.bowlingdigital.com 

Για να βλέπετε ζωντανά τα αποτελέσματα πατήστε εδώ

Για την ζωντανή μετάδοση των αγώνων πατήστε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: