Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Συνέντευξη του Βασίλη Στεφανίδη πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυφλών


Με έτοιμες τις βαλίτσες και με μεγάλη ανυπομονησία θα ξεκινήσει το ταξίδι του ο αθλητής του Μπόουλινγκ Βασίλης Στεφανίδης κι ο συνοδός του Παναγιώτης Βαρδάκης,  για να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τυφλών IBSA στο Warsaw στην Πολωνία 20-28 Αυγούστου 2016.


Το Bowlpedia στηρίζει όλους τους Ελληνες αθλητές Μπόουλινγκ και προσπαθεί να καλύπτει ότι συμβαίνει στον ελληνικό χώρο σε σχέση με το άθλημα. Δεν θα μπορούσε να αδιαφορήσει σε μια τόσο μεγάλη προσπάθεια που έκανε ο Βασίλης για να μπορέσει να πάει εκεί. Τον συνάντησα στη Θεσσαλονίκη για να τον γνωρίσω ακόμα καλύτερα, αν και έχουμε ανταλλάξει πολλές κουβέντες και έχουμε βρεθεί αρκετές φορές από κοντά. Δεν μπορώ να μην αναφέρω την άνεσή του ακόμα κι απέναντι στο πρόβλημα που του παρουσιάστηκε. O Bασίλης δεν είναι εκ γενετής τυφλός. Είναι όμως από επιλογή του ένας μαχητής, ένας άνθρωπος που οι συνθήκες τον δυνάμωσαν και τον έκαναν να μην το βάζει κάτω. Ενας νέος άνθρωπος, αισιόδοξος που ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει και να στηρίζει ανθρώπους που οι συνθήκες τους αποδυναμώνουν.

Η συνέντευξη είναι διπλή, δεν μπορούσα να μην κάνω λίγες ερωτήσεις, στον συνοδό του Βασίλη, τον τολμηρό Παναγιώτη Βαρδάκη, που οικειοθελώς και χωρίς να γνωρίζει τον Βασίλη δέχτηκε να τον συνοδεύσει. Ο Παναγιώτης είναι απ τους ανθρώπους που θέλουν να στηρίζουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων πάντα τους συνανθρώπους. Αλλωστε γι αυτό είναι εθελοντής αιμοδότης. Ας τους αφήσουμε όμως να μας μιλήσουν και να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα:


Α: Θέλεις να μας πεις για την περιπέτεια υγείας που έχεις; Πότε ανακάλυψες πως έχεις πρόβλημα στα μάτια; 

Β: Η περιπέτεια με τα μάτια μου άρχισε με την απώλεια όρασης του αριστερού ματιού.  Πήγαινα στη Β΄ Γυμνασίου όταν μετά από μια άτυχη στιγμή έσπασα την μύτη μου και σιγά σιγά έπαθε ατροφία το οπτικό νεύρο.
Το 2007 ξαφνικά έπαθα θρόμβωση στα μικρά τριχοειδή του οπτικού νεύρου του δεξιού ματιού και έπαθε και εκείνο ατροφία οπτικού νεύρου

Α: Ζεις στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν αρκετές αίθουσες Μπόουλινγκ εκεί;

Β: Πλέον στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν δυο αίθουσες όπου μπορούν να υποστηρίξουν αγωνιστικά το Bowling ενώ υπάρχει άλλη μια που όμως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει αγωνιστικά εκτός αν γίνει κάποια συντήρηση στο μαγαζί.

Α: Βασίλη πως ξεκίνησες να παίζεις μπόουλινγκ;

Β: Ξεκίνησα όπως πιστεύω ξεκινήσαμε και όλοι. Πήγα μια μέρα να δοκιμάσω να παίξω με την παρέα μου και μου άρεσε, ενώ μετά είδα και εσωτερικό πρωτάθλημα στο συγκεκριμένο μαγαζί και από τότε κόλλησα το «μικρόβιο».

Α: Πόσο καιρό παίζεις;

Β: Παίζω από το 1999-2000 που όπως και προανέφερα έβλεπα με το ένα μάτι μόνο.
Το 2001-2002 πηρά την πρώτη μου μπάλα ενώ γράφτηκα επίσημα στην ομοσπονδία το 2006

Α: Φέτος έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο Βραζιλίας. Πιστεύεις ότι αξίζει στο μπόουλινγκ να γίνει ολυμπιακό άθλημα;

Β: Πιστεύω ότι αξίζει πολλά το άθλημα μας και θα άξιζε να είναι στους ολυμπιακούς αγώνες γιατί έχει αθλητές σε πολλές χώρες παγκοσμίως και γιατί είναι άθλημα που θέλει αρκετά προσόντα (ψυχικά-σωματικά-φυσική κατάσταση κλπ) και δεν είναι μόνο αυτό που οι περισσότεροι πιστεύουν, δηλαδή δυνατή μουσική black light και μπύρες…

Α: Τι νομίζεις ότι το εμποδίζει από το να γίνει;

Β: Πιστεύω ότι το εμποδίζει η μηχανική υποστήριξη που πρέπει να υπάρχει και θέλει γνώσεις και άμεση υποστήριξη στο εάν συμβεί το παραμικρό μηχανικό πρόβλημα στους διαδρόμους.

Α: Σε ποιό σύλλογο ανήκεις;


Β: Στον Μέγα Αλέξανδρο 

Α: Πόσες συμμετοχές έχεις σε πανευρωπαικά ή παγκόσμια πρωταθλήματα;

Β: Έχω τρεις συμμέτοχες 2013-2015 σε ένα τουρνουά που είναι Open και είναι καθαρά για ΑμεΑ και γίνετε κάθε χρόνο στο Μάλμε της Σουηδίας

Α: Πόσες διακρίσεις έχεις;

Β: Στο Μάλμε Open το 2014 ανάμεσα σε δώδεκα αθλητές κατάφερα και κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο ενώ φέτος σε περιφερικό γύρο, στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, κατάφερα και πήρα την 3η θέση στους C Bowlers και το κατάφερα μπαίνοντας στα τελικά ως 13ος από 49 αθλητές ενώ στα τελικά περνούσαν 16 και από τις 3 κατηγορίες. Σημειώστε ότι δεν έχω δικαίωμα ούτε για hdcp στο κανονικό πρωτάθλημα. Παίζω με ίσους όρους με τους άλλους αθλητές. 

Α: Η ομοσπονδια ΑΜΕΑ σε βοηθάει;

Β: Δυστυχώς όχι διότι η Ελληνική Ομοσπονδία ΑμεΑ δεν έχει το συγκεκριμένο άθλημα στο αγωνιστικό της ημερολόγιο αν και η Παγκόσμια Ομοσπονδία για Άτομα με προβλήματα όρασης έχει και πανευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια πρωταθλήματα και μάλιστα έχει και 9pin Bowling και 10pin Bowling.

Α: Καταφερες και βρηκες χορηγούς. Θέλεις να μας μιλήσεις γι αυτούς;

Β: Οικονομικά βοήθησαν ο σύλλογος Energy BC, τα Ελληνικά Πετρέλαια, το ΚΕΑΤ (κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών), ο Σκλαβενίτης,  η Stabomania μας έκανε χορηγία τις εμφανίσεις μας και η BBBS and Brunswick μου χορήγησε δυο μπάλες.

Α: Με τον Παναγιώτη Βαρδάκη πως γνωρίστηκες; θα είναι ο συνοδός σου στους παγκόσμιους αγώνες 20-27 Αυγούστου 2016 που θα γίνουν στη Βαρσοβία. Η "δουλειά" του να σε ενημερώνει για το ποιές κορύνες έχουν μείνει όρθιες. 

Β: Είχα βάλει μια ανακοίνωση στο Bowlpedia όπου αναζητούσα έναν βοηθό – pin spotter για να έρθει μαζί μου στο παγκόσμιο ακόμα και εάν δεν μπορούσαμε να βρούμε χορηγό για να καλύψουμε τα έξοδα μας. Ο Παναγιώτης ήταν ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε να μάθει για τις υποχρεώσεις του pin spotter, να μάθει κανονισμούς, να κυνηγήσει και να βρει χορηγούς, να μάθει ιδιαιτερότητες για τα άτομα με προβλήματα όρασης, να κάνουμε μαζί προπονήσεις και να με στηρίζει ακόμα και όταν είχαμε κάποια μικρό-θέματα με τα διαδικαστικά.

Α: Πόσες κατηγορίες αθλητών με προβλήματα όρασης υπάρχουν;

Β: Υπάρχουν 3 κατηγορίες:
Β1 που είναι τα άτομα με ολική απώλεια όρασης
Β2 που είναι τα άτομα με μερική όραση, όπου ανήκω κι εγώ, και έχουν όραση στο 5% (όραση λιγότερη του ενός εικοστού και μειωμένη αρκετά περιφερική όραση). Εγώ βλέπω 5%.
Και η Β3 όπου βλέπουν ακόμα καλυτέρα γύρω στο 10% και έχουν λίγη παραπάνω περιφερική όραση.

Α: Πόσα παιχνίδια είναι; Ποιός είναι ο τρόπος διεξαγωγής των αγώνων και σε ποιές ημερομηνίες;

Β: Το πρόγραμμα των αγώνων:
  • 20 Αυγούστου: αναχώρηση
  • 21 Αυγούστου: ιατρικές εξετάσεις - ανεπίσημη προπόνηση
  • 22 Αυγούστου: ενημέρωση αποστολών - επίσημη προπόνηση
  • 23 Αυγούστου: 6 παιχνίδια
  • 24 Αυγούστου: 6 παιχνίδια
  • 25 Αυγούστου: 6 παιχνίδια
  • 26 Αυγούστου οι πρώτοι 8 των 18 παιχνιδιών παίζουν με το σύστημα Pettersen (όλοι με όλους). Η νίκη παίρνει bonus 20 κορύνες, η ισοπαλία 10 κορύνες κι έτσι με τα 18 παιχνίδια των προκριματικών + τα 7 παιχνίδια με τους αντιπάλους + τα Bonus οι 3 πρώτοι θα παίξουν σκάλα.
  • 27 Αυγούστου: ξενάγηση στη πόλη – δεξίωση
  • 28 Αυγούστου: επιστροφή.
Το μοτίβο του λαδώματος είναι 41 πόδια. Το έχω παίξει δύο φορές και πιστεύω ότι είναι λίγο περίεργο στο τρόπο του παιξίματος του, διότι παρόλο που θεωρητικά είναι εύκολο, δεν σου αφήνει περιθώρια απόκλισης από τα σημάδια σου.




Α: Βασίλη είσαι έτοιμος τόσο διανοητικά, όσο και φυσικά; Εχεις προπονηθεί; Πιστεύεις πως πως θα διεκδικήσεις μετάλλιο;

Β: Από τον Σεπτέμβρη μέρα παρά μέρα προπονούμε και πιστεύω ότι είμαι έτοιμος και φυσικά και ψυχολογικά. Το μετάλλιο είναι το όνειρο κάθε αθλητή και ελπίζω να έρθει. Θα πάω να δώσω το καλύτερο μου εαυτό και ελπίζω για το καλύτερο δυνατό.

Α: Σε έχει βοηθήσει κανείς με τις προπονήσεις ή μόνος σου;

Β: Προπονήσεις έχω κάνει μόνος μου αλλά και με τον Παναγιώτη και πιστεύω ότι είμαστε ένα πολύ καλό δίδυμο.

Βασίλη εύχομαι από καρδιάς να πετύχεις τον στόχο σου που δεν είναι άλλος από ένα μετάλλιο στο παγκόσμιο. 


Παναγιώτη έρχομαι σε εσένα για λίγες ερωτήσεις:

Α: Πως αποφάσισες να βοηθήσεις τον Βασίλη και να τον ακολουθήσεις στο παγκόσμιο;


Π: Ήταν κάτι εντελώς ξαφνικό για εμένα. Αρχικά να σου πω ότι ήταν τελείως τυχαίο το πώς άρχισε όλο αυτό… Είδα απλά μια δημοσίευση από κάποιον, άγνωστο σε μένα τότε, που ζήταγε βοήθεια – παρέα για μία παγκόσμια διοργάνωση, και αποφάσισα να ρωτήσω για περισσότερες πληροφορίες.
Αυτό ήταν… Από τα πρώτα μηνύματα που ανταλλάξαμε, δέσαμε και είπα ότι αξίζει το κόπο να το προσπαθήσουμε!!

Α: Επίσης τον βοήθησες να βρει, να βρείτε χορηγούς για το ταξίδι και τα καταφέρατε μάλλον καλά. Πόσο δύσκολο θα σας ήταν αυτό το ταξίδι χωρίς χορηγούς;

Π: Για εμένα θα ήταν αρκετά, γιατί έγινα και πρόσφατα πατέρας, οπότε οι υποχρεώσεις μου είναι αυξημένες. Βέβαια με την αποφασιστικότητα του Βασίλη και την επιμονή του ότι ακόμα και με προσωπικά του έξοδα θα έκανε το ταξίδι, είχα μπει στη διαδικασία – σκέψη ότι θα τα καταφέρουμε ακόμα και μόνοι μας.

Α: Έχετε κάνει προπόνηση μαζί; Έχετε καλή συνεργασία;

Π: Δυστυχώς προπονήσεις όχι όσο θα έπρεπε, αλλά με την καθημερινή επικοινωνία καταφέραμε να γίνουμε μία πολύ δυνατή ομάδα.
Κάναμε περισσότερο διαδικτυακή προπόνηση μέσω βίντεο και ανάλυσης παιχνιδιών με κάποιες εφαρμογές.
Έκανε και ο Βασίλης δυό ταξίδια στην Αθήνα και εκεί ήταν που παίξαμε ουσιαστικά μαζί!!!

Α: Νομίζεις πως είναι έτοιμος να διεκδικήσει μια καλή θέση στο παγκόσμιο; και γιατί όχι την πρωτιά;

Π: Φυσικά και είναι έτοιμος για μία πολύ καλή θέση. Αν δεν το πίστευα δεν θα ήμουν και ο κατάλληλος άνθρωπος να πάω μαζί του.
Η πρώτη θέση είναι αυτή που στοχεύουμε, αλλά όπως ξέρεις υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο για κάτι τέτοιο. Πάμε να παίξουμε το καλύτερο που μπορούμε, να το ευχαριστηθούμε και φυσικά να το παλέψουμε για όσο το δυνατό υψηλότερη θέση

Α: Είσαι κι εσυ αθλητής του μπόουλινγκ;

Π: Ναι

Α: Σε ποιό σύλλογο έχεις δελτίο;

Π: Πλέον στον σύλλογο του ENERGY.

Α: Θα σου κάνω την ίδια ερώτηση που έκανα και στον Βασίλη: πιστεύεις πως πρέπει, πως του αξίζει του μπόουλινγκ να γίνει ολυμπιακό άθλημα;


Π: Όλοι όσοι ασχολούμαστε ενεργά με το bowling ξέρουμε ότι το άθλημα μας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ολυμπιακό άθλημα, μπορεί και περισσότερες από κάποια τα οποία είναι ήδη. Θέλω να πιστεύω ότι άμεσα στις επόμενες Ολυμπιάδες θα λάβουμε την ευχαρίστηση και θα δούμε το bowling εκεί που του αξίζει.

Α: Πως βλέπεις τα πράγματα στο ελληνικό μπόουλινγκ μετά την περιπέτεια της απώλειας της ομοσπονδίας μας; Το μπόουλινγκ εδώ και 2 χρόνια ανήκει στην ΕΓΟ. Η γυμναστική είναι ολυμπιακό άθλημα. Πιστεύεις ότι αυτό βοηθάει το ελληνικό μπόουλινγκ;

Π: Με πιάνεις λίγο απροετοίμαστο στο θέμα γιατί για προσωπικούς λόγους τα τελευταία 4 χρόνια ήμουν εντελώς ανενεργός με το άθλημα. Φέτος που ξανά ξεκίνησα βλέπω ότι υπάρχει αρκετή διάθεση να επιστρέψουμε στις παλιές καλές μέρες.
Προσωπικά πιστεύω ότι άσχετα από το ποια είναι η «κεφαλή» του bowling, πρέπει όλοι να δουλεύουμε με γνώμονα το καλό και την αναβάθμιση του αθλήματος. Καλό θα ήταν να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία της ΕΓΟ και να κινηθούμε ανάλογα για να έχουμε τις ίδιες απολαβές με την γυμναστική ή και τα υπόλοιπα αθλήματα που υπάγονται εκεί.

Σας ευχαριστώ και τους δυό για την παραχώρηση της συνέντευξης και των φωτογραφιών!


Καλό Ταξίδι και Καλή επιτυχία!!!






*Επίσημη Σελίδα των αγώνων ΕΔΩ

Για το Bowlpedia

Κρητίδη Αντα

Δεν υπάρχουν σχόλια: