Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

EMC 2022 - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών, 1-11 Ιουνίου 2022, Ελσίνκι - Φινλανδία

 


Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας-και χωρίς Ελληνική αποστολή-διεξάγεται φέτος το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών, με τη συμμετοχή 146 αθλητών από 25 χώρες. 

Οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία (η μόνη με 2 αθλητές αντί 6), Σουηδία, Τσεχία, και Φινλανδία. Στη διοργάνωση η Δανία έχει έρθει με φυσιοθεραπευτή, η Φινλανδία και η Σουηδία με mental coach, η Γαλλία και η Φινλανδία με 3 προπονητές, ενώ η Αγγλία και η Ισλανδία με δικό τους press.

Οι θεατές θα μπορούν να απολαύσουν το Πρωτάθλημα από κοντά στο Tali Bowling με εισιτήριο. Ωστόσο υπάρχει δυνατότητα livestream στο επίσημο κανάλι της Φινλανδικής Ομοσπονδίας στο YouTube, καθώς και online scoring.

Το πρόγραμμα του Πρωταθλήματος:

Το μοτίβο λαδώματος:

 

 Τα αποτελέσματα, καθώς και κάποια στατιστικά στοιχεία, μπορείτε να τα δείτε εδώ

 

ATOMIKO

Με 9 strikes στον τελικό (279), ο Σουηδός Markus Jansson κέρδισε τον Τσέχο Jaroslav Lorenc (192) και κατέκτησε το πρώτο Χρυσό μετάλλιο για τη χώρα του. Στα Xάλκινα μετάλλια η Φινλανδοί Niko Oksanen και Tomas Kayhko

"Δεν έχω λόγια αυτή τη στιγμή. Σίγουρα είναι το καλύτερο συναίσθημα που μπορεί να σου χαρίσει το μπόουλινγκ. Στον τελικό συγκεντρώθηκα και κατάφερα να κάνω strikes. Είναι ένα από τα καλύτερα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που έχω παίξει ποτέ και χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ", είπε ο Jansson.

Markus Jansson

 

ΔΥΑΔΕΣ

Χρυσή και στις Δυάδες η Σουηδία, αυτή τη φορά με τους James Blomgren (223) και Jesper Svensson (10 strikes - 289) που κέρδισαν τους Φινλανδούς Kimmo Lehtonen (201) και Juho Rissanen (181). Στα Χάλκινα μετάλλια οι Φινλανδοί Tomas Kayhko και Niko Oksanen και οι Γάλλοι Maxime Dubois και Gaetan Mouveroux.

"Νιώθω υπέροχα. Πάνω από όλα είμαι ενθουσιασμένος που η ομάδα της Σουηδίας κατέκτησε δύο χρυσά σήμερα και που παίξαμε καλά στους τελικούς. Με τον Blomgren ξεκινήσαμε καλά στον τελικό και έπειτα παίξαμε με αρκετή αυτοπεποίθηση. Πραγματικά σταθερή επίδοση και από τους δυο μας", είπε ο Svensson μετά τις απονομές.

 

Patrick Backe (coach), James Blomgren, Jesper Svensson

Ρεκόρ στις Δυάδες είχαμε στα 3παιχνίδια από την Φινλανδία με τους Tomas Kayhko (279-279-277) και Niko Oksanen (268-195-225) με 1523 κορύνες. Ο Φινλανδός Kayhko έκανε και ρεκόρ 3 παιχνιδιών (835) στο ίδιο αγώνισμα.

Δύο αθλητές μέχρι στιγμής πλησίασαν το 300, αλλά δεν τα κατάφεραν για μια κορύνα: ο Γάλλος Maxime Dubois στο 3ο παιχνίδι του Ατομικού και ο Kert Truus από την Εσθονία στο 3ο παιχνίδι των Δυάδων.  

 

ΤΡΙΑΔΕΣ

Και με τις δύο τριάδες της η Σουηδία στους ημιτελικούς, ωστόσο δεν κατάφερε κάποια από αυτές να πάρει το χρυσό μετάλλιο. Η Ιταλία με τους Alessandro Santu (243), Antonino Fiorentino (214) και Nicola Pongolini (226) και σύνολο 683 κορύνες στο παιχνίδι του τελικού, κατάφερε να κερδίσει τη Σουηδία [Markus Jansson (185), Pontus Andersson (251) και William Svensson (221), σύνολο 657 κορύνες] και να γράψει ιστορία καθώς είναι η πρώτη τριάδα στο Ευρωπαϊκό Ανδρών που κερδίζει χρυσό για 2η συνεχόμενη χρονιά και με τους ίδιους αθλητές (2019 και 2022).

Νωρίτερα η Ιταλική τριάδα είχε κερδίσει τη δεύτερη Σουηδική των James Blomgren, Martin Larsen και Jesper Svensson στον ημιτελικό με 647-643. Οι Σουηδοί κατέκτησαν το Χάλκινο μετάλλιο μαζί με τους Δανούς Thomas Larsen, Jesper Agerbo και Carsten Hansen.


Alessandro Santu, Nicola Pongolini, Antonino Fiorentino


Δυο ρεκόρ είχαμε στις Τριάδες: 1 παιχνιδιού (812) από τους Τσέχους Jaroslav Uher (267), Jan Triska (247) και Marek Talpa (298) και 6 παιχνιδιών (4148) από τους Σουηδούς Martin Larsen (1362), Jesper Svensson (1449) και James Blomgren (1337). 


ΟΜΑΔΙΚΟ

Στο Ομαδικό Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ολλανδία με τους Brent de Ruiter (0), Nick de Gelder (194), Kenneth Ramos (188), Michell Stinissen (202), Jord van Weeren (199) Mike Bergmann (214) και σύνολο 997 κορύνες, στην τελική της αναμέτρηση με την Ιταλία και τους Pierpaolo De Filippi (0), Alessandro Santu (222) Tommaso Radi (149), Erik Davolio (208), Antonino Fiorentino (225), Nicola Pongolini (151) με σύνολο 955 κορύνες. Χάλκινο μετάλλιο για την ομάδα της Σουηδίας (William Svensson, Martin Larsen, Markus Jansson, Jesper Svensson, Pontus Andersson, James Blomgren) και την ομάδα της Φινλανδίας (Juho Rissanen, Tomas Kayhko, Kimmo Lehtonen, Osku Palermaa, Joonas Jahi, Niko Oksanen).   




 

ALL EVENTS και MASTERS

Στο σύνολο των αγωνισμάτων, Χρυσό μετάλλιο για τον Σουηδό Jesper Svensson με μ.ό. 232 κορύνες σε 24 παιχνίδια. Το Αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Φινλανδός Tomas Kayhko με μ.ό. 230,7 κορύνες, ενώ το Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Δανός Thomas Larsen με 227,8 μ.ό.

 



Στα Masters ο Joonas Jahi της Φινλανδίας κατέκτησε το χρυσό με δύο νίκες έναντι του Σουηδού Martin Larsen, 235-193 και 268-193. Χάλκινο μετάλλιο για τον Φινλανδό Tomas Kayhko και τον Σουηδό Jesper Svensson.

Joonas Jahi


Για το Bowlpedia

Δήμητρα Καλινδέρη

 

Links

Livestream - Επίσημο κανάλι της Φινλανδικής Ομοσπονδίας στο YouTube

Online scoring

Αποτελέσματα

Μοτίβο λαδώματος

LaneMap guide

 

Πηγές

Επίσημο site

Swedish Bowling Association FB page

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: