Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

EMC 2022 - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών, 1-11 Ιουνίου 2022, Ελσίνκι - Φινλανδία

 


Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας-και χωρίς Ελληνική αποστολή-διεξάγεται φέτος το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών, με τη συμμετοχή 146 αθλητών από 25 χώρες. 

Οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία (η μόνη με 2 αθλητές αντί 6), Σουηδία, Τσεχία, και Φινλανδία. Στη διοργάνωση η Δανία έχει έρθει με φυσιοθεραπευτή, η Φινλανδία και η Σουηδία με mental coach, η Γαλλία και η Φινλανδία με 3 προπονητές, ενώ η Αγγλία και η Ισλανδία με δικό τους press.

Οι θεατές θα μπορούν να απολαύσουν το Πρωτάθλημα από κοντά στο Tali Bowling με εισιτήριο. Ωστόσο υπάρχει δυνατότητα livestream στο επίσημο κανάλι της Φινλανδικής Ομοσπονδίας στο YouTube, καθώς και online scoring.

Το πρόγραμμα του Πρωταθλήματος:

Το μοτίβο λαδώματος:

 

 Τα αποτελέσματα, καθώς και κάποια στατιστικά στοιχεία, μπορείτε να τα δείτε εδώ

 

ATOMIKO

Με 9 strikes στον τελικό (279), ο Σουηδός Markus Jansson κέρδισε τον Τσέχο Jaroslav Lorenc (192) και κατέκτησε το πρώτο Χρυσό μετάλλιο για τη χώρα του. Στα Xάλκινα μετάλλια η Φινλανδοί Niko Oksanen και Tomas Kayhko

"Δεν έχω λόγια αυτή τη στιγμή. Σίγουρα είναι το καλύτερο συναίσθημα που μπορεί να σου χαρίσει το μπόουλινγκ. Στον τελικό συγκεντρώθηκα και κατάφερα να κάνω strikes. Είναι ένα από τα καλύτερα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που έχω παίξει ποτέ και χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ", είπε ο Jansson.

Markus Jansson

 

ΔΥΑΔΕΣ

Χρυσή και στις Δυάδες η Σουηδία, αυτή τη φορά με τους James Blomgren (223) και Jesper Svensson (10 strikes - 289) που κέρδισαν τους Φινλανδούς Kimmo Lehtonen (201) και Juho Rissanen (181). Στα Χάλκινα μετάλλια οι Φινλανδοί Tomas Kayhko και Niko Oksanen και οι Γάλλοι Maxime Dubois και Gaetan Mouveroux.

"Νιώθω υπέροχα. Πάνω από όλα είμαι ενθουσιασμένος που η ομάδα της Σουηδίας κατέκτησε δύο χρυσά σήμερα και που παίξαμε καλά στους τελικούς. Με τον Blomgren ξεκινήσαμε καλά στον τελικό και έπειτα παίξαμε με αρκετή αυτοπεποίθηση. Πραγματικά σταθερή επίδοση και από τους δυο μας", είπε ο Svensson μετά τις απονομές.

 

Patrick Backe (coach), James Blomgren, Jesper Svensson

Ρεκόρ στις Δυάδες είχαμε στα 3παιχνίδια από την Φινλανδία με τους Tomas Kayhko (279-279-277) και Niko Oksanen (268-195-225) με 1523 κορύνες. Ο Φινλανδός Kayhko έκανε και ρεκόρ 3 παιχνιδιών (835) στο ίδιο αγώνισμα.

Δύο αθλητές μέχρι στιγμής πλησίασαν το 300, αλλά δεν τα κατάφεραν για μια κορύνα: ο Γάλλος Maxime Dubois στο 3ο παιχνίδι του Ατομικού και ο Kert Truus από την Εσθονία στο 3ο παιχνίδι των Δυάδων.  

 

ΤΡΙΑΔΕΣ

Και με τις δύο τριάδες της η Σουηδία στους ημιτελικούς, ωστόσο δεν κατάφερε κάποια από αυτές να πάρει το χρυσό μετάλλιο. Η Ιταλία με τους Alessandro Santu (243), Antonino Fiorentino (214) και Nicola Pongolini (226) και σύνολο 683 κορύνες στο παιχνίδι του τελικού, κατάφερε να κερδίσει τη Σουηδία [Markus Jansson (185), Pontus Andersson (251) και William Svensson (221), σύνολο 657 κορύνες] και να γράψει ιστορία καθώς είναι η πρώτη τριάδα στο Ευρωπαϊκό Ανδρών που κερδίζει χρυσό για 2η συνεχόμενη χρονιά και με τους ίδιους αθλητές (2019 και 2022).

Νωρίτερα η Ιταλική τριάδα είχε κερδίσει τη δεύτερη Σουηδική των James Blomgren, Martin Larsen και Jesper Svensson στον ημιτελικό με 647-643. Οι Σουηδοί κατέκτησαν το Χάλκινο μετάλλιο μαζί με τους Δανούς Thomas Larsen, Jesper Agerbo και Carsten Hansen.


Alessandro Santu, Nicola Pongolini, Antonino Fiorentino


Δυο ρεκόρ είχαμε στις Τριάδες: 1 παιχνιδιού (812) από τους Τσέχους Jaroslav Uher (267), Jan Triska (247) και Marek Talpa (298) και 6 παιχνιδιών (4148) από τους Σουηδούς Martin Larsen (1362), Jesper Svensson (1449) και James Blomgren (1337). 


ΟΜΑΔΙΚΟ

Στο Ομαδικό Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ολλανδία με τους Brent de Ruiter (0), Nick de Gelder (194), Kenneth Ramos (188), Michell Stinissen (202), Jord van Weeren (199) Mike Bergmann (214) και σύνολο 997 κορύνες, στην τελική της αναμέτρηση με την Ιταλία και τους Pierpaolo De Filippi (0), Alessandro Santu (222) Tommaso Radi (149), Erik Davolio (208), Antonino Fiorentino (225), Nicola Pongolini (151) με σύνολο 955 κορύνες. Χάλκινο μετάλλιο για την ομάδα της Σουηδίας (William Svensson, Martin Larsen, Markus Jansson, Jesper Svensson, Pontus Andersson, James Blomgren) και την ομάδα της Φινλανδίας (Juho Rissanen, Tomas Kayhko, Kimmo Lehtonen, Osku Palermaa, Joonas Jahi, Niko Oksanen).   




 

ALL EVENTS και MASTERS

Στο σύνολο των αγωνισμάτων, Χρυσό μετάλλιο για τον Σουηδό Jesper Svensson με μ.ό. 232 κορύνες σε 24 παιχνίδια. Το Αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Φινλανδός Tomas Kayhko με μ.ό. 230,7 κορύνες, ενώ το Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Δανός Thomas Larsen με 227,8 μ.ό.

 



Στα Masters ο Joonas Jahi της Φινλανδίας κατέκτησε το χρυσό με δύο νίκες έναντι του Σουηδού Martin Larsen, 235-193 και 268-193. Χάλκινο μετάλλιο για τον Φινλανδό Tomas Kayhko και τον Σουηδό Jesper Svensson.

Joonas Jahi


Για το Bowlpedia

Δήμητρα Καλινδέρη

 

Links

Livestream - Επίσημο κανάλι της Φινλανδικής Ομοσπονδίας στο YouTube

Online scoring

Αποτελέσματα

Μοτίβο λαδώματος

LaneMap guide

 

Πηγές

Επίσημο site

Swedish Bowling Association FB page

 

 

 

 

 

 

 

 

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Δεύτερη Ευκαιρία και Τρόποι Βελτίωσης Ποσοστών


Η φετινή σεζόν σχεδόν έφτασε στο τέλος της, οπότε ξεκίνησα να κάνω την ανασκόπηση της με τους ανθρώπους που βελτιώνω πάνω στο άθλημα μας.
Αυτό που είδαμε ότι χρειάζεται να βελτιωθεί σχεδόν σε όλους, εκτός από τα επιμέρους φυσιολογικά θέματα του καθενός, είναι το ποσοστό επιτυχίας στις δεύτερες ευκαιρίες (spare). 

Απ' ότι ξέρουμε το μπόουλινγκ έχει 3 σημαντικά ποσοστά που κάνουν τους αθλητές να ξεχωρίζουν. Το ποσοστό του strike ( πέφτουν όλες οι κορύνες με την πρώτη μπαλιά), του spare ( ρίχνουμε τις κορύνες που έμειναν, αν έμειναν απ την πρώτη μπαλιά, με μία δεύτερη) και τέλος το ποσοστό του pocket (ταυτόχρονη επαφή μπάλας με τις 1-3 κορύνες για δεξιόχειρες και 1-2 για αριστερόχειρες ). Η σειρά σημαντικότητας  είναι πρώτα το pocket, μετά το spare και τέλος το strike. Αναζητούμε να βελτιώνουμε αυτή τη σειρά  στην προπόνηση διότι το pocket έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνει strike ή στην χειρότερη περίπτωση σου αφήνει εύκολες κορύνες για να πετύχεις στην δεύτερη προσπάθεια. 


Δουλεύοντας να αυξηθεί το ποσοστό του spare στην προπόνηση, ο αθλήτής μπορεί εύκολα να ανεβάζει και τον μέσο του όρο. Δυστυχώς όμως η εστίαση των αθλητών που βιάζονται για γρήγορο αποτέλεσμα είναι στις πρώτες μπαλιές και σχεδόν ποτέ δεν σκέφτονται όλους αυτούς τους πόντους, αγώνες, τουρνουά και κύπελλα που έχουν χαθεί για λιγότερες από 10 κορύνες, κοινός ένα spare  

Το μεγάλο ποσοστό στα spare είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τα υψηλά σκορ. Οι αθλητές με υψηλά ποσοστα επιτυχίας στα spare, ενδεχομένος να έχουν και μεγαλύτερη επιτυχία στις πρώτες τους μπαλιές, μιάς και νιώθουν περισσότερη σιγουριά στο οτι θα επιτύχουν ότι και αν μείνει. 



Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι η ευθεία προσέγγιση τους, με την χρήση πλαστικής μπάλας χωρίς πυρήνα, οπου η απουσία του επιτρέπει στην μπάλα να πηγαίνει ευθεία, ανεξαρτήτος συνθηκών. 


ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SPARE

Στο συγκεκριμένο άρθρο σας παρουσιάζουμε συστήματα, από διάφορες πηγές, αλλά και διάφορες προπονήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για  να αυξήσετε το ποσοστό του spare σας.



Σχεδόν όλα τα συστήματα βασίζονται στην ρίψη μίας κορίνας, η οποία ονομάζεται "κορίνα κλειδί". Αυτό βοηθάει τον αθλητή να απλοποιήση την σκέψη του σε συνδιασμούς περισσότερων κορινών. 

Ένα δεδομένο το οποίο μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, είναι οτι για οποιαδήποτε μονή κορίνα έχουμε περιθώριο 14 πηχάκια για να την πετύχουμε. (εκτός την 7 και την 10 που είναι λίγο μικρότερο)
Καταλαβαίνουμε οτι από τα 39 πηχάκια του διαδρόμου, σχεδόν το 1/3 μας δίνει την δυνατότητα να πετύχουμε κάποια μονή κορίνα. 


Το ποιο διαδεδομένο σύστημα που υπάρχει είναι το σύστημα δεύτερης ευκαιρίας 3-6-9. Με αυτό το σύστημα βρίσκουμε τα σημάδια που έχουμε την μεγαλύτερη επιτυχία για τις κορύνες 7 και 10. Για τις δεξιότερες κορύνες από την 7 (2-4-8) μετακινούμαστε απ το πηχάκι που πατάμε 3 ή 6 πηχάκια προς τα αριστερά και για για τα αριστερές κορύνες από την 10 (3-6-9) μετακινούμαστε 3 ή 6 πηχάκια δεξιότερα απ το σημείο που πατάμε. Το 9 στον τίτλο του συστήματος υπάρχει με την λογική ότι ο αθλητής έχει μόνο μία μπάλα και για την πρώτη αλλά και για την δεύτερη ευκαιρία, οπότε εκεί παίρνουμε σαν αρχικό πάτημα αυτό της pocket μπαλιάς και μετακινούμαστε 3-6-9 πηχάκια αριστερότερα για τις δεξιές κορύνες (3-6-9-10) ή αντίστοιχα δεξιότερα για τις αριστερές (2-4-7-8). Μέχρι τώρα δεν έχουμε αναφερθεί στις 1 και 5 κορύνες γιατί αυτές αν μείνουν τους φερόμαστε σε αυτό το σύστημα σαν πρώτη μπαλιά.


Το επόμενο σύστημα που έχει απ΄ τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας είναι το σύστημα που χρησιμοποιώντας το ίδιο βελάκι πάντα σαν στόχο, αλλάζουμε το σημείο που πατάμε, πάλι με την λογική του ανά 3. Δηλαδή βρίσκουμε το σημείο που πατάμε και σταθερά περνώντας από ένα βελάκι, π.χ. το 4ο, έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας για την 1η κορύνα. Αλλάζουμε το σημείο πατήματος ανά 3-6-9 πηχάκια δεξιά για τις αριστερές (2-4-7-8) και 3-6-9 αριστερά για τις δεξιές (3-6-9-10) κρατώντας πάντα το βελάκι μας σταθερό. 

Βάση της γεωμετρίας του διαδρόμου και της ακριβείς τοποθέτησης των κορινών, ίσως να μήν είναι απόλυτα σωστή η μετακίνηση ανά 3 πηχάκια, αλλά είναι ένας τρόπος να διευκολύνει αρχάριους αθλητές να υπολογίσουν τα πατήματα τους. Αθλητές με καλύτερη τεχνική, μπορεί να μετακινούνται με διαφορετικά νούμερα (πχ. 4-8-12)

Επίσης ιδανικά θα θέλαμε να δοκιμάσουμε να εκτελούμε τις προσπάθειες μας για δεύτερη ευκαιρία από διαφορετικά μέρη του διαδρόμου, για να έχουμε την άνεση και την αυτοπεποίθηση να εκτελούμε με επιτυχία σχεδόν από παντού. Αυτό θα μας βοηθήσει να μην προβληματιστούμε πχ. σε μία αίθουσα που ο τοίχος είναι πολύ κοντά στον διάδρομο και δεν έχουμε τον κατάλληλο χωρο για να εκτελέσουμε κάποια από τις ακριανές κορίνες ή κάποιον συνδιασμό. 

Υπάρχουν και άλλα πολλά συστήματα με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, όπως να έχεις σταθερό πάντα πάτημα αλλά να αλλάζεις τα σημάδια στον διάδρομο, ή και ακόμα να υπάρχει διαφορετικό εντελώς σημάδι και πάτημα για κάθε κορύνα.  Ο σκοπός είναι ο κάθε αθλητής να βρει και να κρατήσει τον τρόπο εκείνο που του δίνουν το μέγιστο ποσοστό επιτυχίας σε κάθε κορύνα.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ SPARE

Λόγο του ότι δεν είναι εφικτό σε όλες τις αίθουσες να προπονούμαστε σε μεμονωμένες κορύνες ή σε συνδυασμούς αυτών, βάση λογισμικού του μαγαζιού, υπάρχουν τρόποι να έχουμε όλες τις κορύνες στημένες στην θέση τους αλλά και πάλι να  δουλεύουμε το σύστημα δεύτερης ευκαιρίας.

Άσκηση 1η: Προσπαθούμε να πετύχουμε την 3 ή την 2 κορύνα χωρίς να πετύχουμε την 1. Αυτό μας βοηθάει όχι μόνο για αυτές τις κορύνες αλλά και για τις 9 και 8 ή ακόμα και για συνδυασμούς όπως το 3-6-10 ή το 2-4-7.
Άσκηση 2η: Προσπαθούμε να πετύχουμε την 6 ή την 4 κορύνα χωρίς να πετύχουμε την 3 ή την 2 αντίστοιχα.  Έχει ακριβώς την ίδια λογική με την προηγούμενη. Με αυτή μας βοηθάει σε συνδυασμούς όπως τον 6-9-10 ή τον 4-7-8.
 Άσκηση 3η: Είναι η δυσκολότερη άσκηση σε βαθμό ακριβείας. Προσπαθούμε να πετύχουμε μόνο την 7 ή μόνο την 10 κορύνα. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό στις καθαρές επιτυχίες σε αυτή την άσκηση τόσο μεγαλώνει και το ποσοστό ακριβείας σε όλα τα spare μας.
Άσκηση 4η: Σκοπός αυτής της άσκησης είναι να μεγαλώσουμε το ποσοστό επιτυχίας σε συνδυασμούς κορυνών με κενό μεγαλύτερο του κανονικού ανάμεσά τους (split).  Εδώ λοιπόν προσπαθούμε να πετύχουμε σταθερά και συνεχόμενα την 1η κορύνα μόνο απ την αριστερή ή την δεξιά μεριά. Αν έχει μείνει ένας συνδυασμός όπως το 1-3-7 ή το 1-2-10, με αυτή την άσκηση έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον συνδυασμό.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

1) Δοκίμασε να σημαδεύεις με το μικρό δάχτυλο, αντί για τον δείκτη που χρησημοποιείς στην πρώτη μπαλιά
2) Δημηούργησε στο μυαλό σου την ζώνη με το περιθώριο επιτυχίας (14 πηχάκια) και προσπάθησε να κυλήσεις την μπάλα σου μέσα της. 
3) Σκέψου απλά. Δεν χρειάζετε να κάνεις περίπλοκες σκέψεις για να ρίξεις την μπάλα ευθεία. 
4) Περπάτησε πρός τον στόχο σου και μην προσπαθείς να προσαρμόσεις την κατευθυνση ρίψης μόνο με το χέρι.
5) Σημάδεψε πιο κοντά στις κορίνες παρά στην γραμμή του φάουλ. Ιδανικά όσο πιο κοντά στο μέσο του διαδρόμου, τόσο το καλύτερο. 




Υπάρχει ασκησιολόγιο για να μεγαλώσει το ποσοστό επιτυχίας σε οποιαδήποτε κορύνα η συνδυασμό αυτών υπάρχει, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις μοναδικές ιδιαιτερότητες του κάθε αθλητή.  Το μόνο που πραγματικά πρέπει να γίνει από κάθε αθλητή, που ενδιαφέρεται πραγματικά να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί στο άθλημα, είναι να θέσει ξεκάθαρους στόχους, να δουλέψει εξίσου με το μυαλό του και τέλος, να δουλέψει πάνω σε στοχευμένες προπονήσεις με την βοήθεια κάποιου προπονητή.