Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

iCOACH 2019


Θα ήθελα να είχα προλάβει κι άλλα συνέδρια, μα ένα ταξίδι σαν κι αυτό ήθελε καλό σχεδιασμό οπότε μου πήρε λίγο χρόνο. Φέτος λοιπόν είχα την χαρά να παρευρεθώ στο διεθνές εκπαιδευτικό συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπόουλινγκ (ETBF) σε συνεργασία με την Kegel, με την ονομασία icoach. To συνέδριο έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό προπονητικό κέντρο της Φινλανδίας στη πόλη του Κουορτάνε, από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Η εμπειρία των προηγούμενων ετών έκανε το φετινό συνέδριο ακόμα πιο πλούσιο σε θεματολογία. Υπήρχαν καθημερινά σεμινάρια για όλους, και υπήρχε η δυνατότητα επιλογής μεταξύ κάποιων εξειδικευμένων σεμιναρίων με την ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων. Ξέφυγαν, δηλαδή, από τον κίνδυνο μιας απλής παρουσίασης, αφού κίνησαν τον ενδιαφέρον μας και μας βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα τα θέματα.  

Οι εκπαιδευτές της ETBF
Εκτός από την εκπαιδευτική ομάδα της ETBF, που αποτελείται από τους Onder Gurkan, Μάριο Νικολαΐδη, Juha Maha, Piritta Maha, Κώστα Μίτσινγκα και Gediz Eze, οι υπόλοιποι ομιλητές του συνεδρίου ήταν οι: 

Rod Ross, Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Αμερικής και ιδρυτής του πρώτου εκπαιδευτικού κέντρου στην Αμερική, το ITRC.
Louise Sonne Schjellerup, αθλητική ψυχολόγος εθνικής Σουηδίας στο μπόουλινγκ, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί στην Δανία με εθνικές ομάδες αλλά και με μεμονωμένους αθλητές σχεδόν σε όλα τα σπορ.
Pedro Merani, ομοσπονδιακός προπονητής του Κατάρ από το 2009, ενώ έχει περάσει από το Κουβέιτ, το Χονγκ Κονγκ από την ίδια θέση.
Peter Somoff, τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Storm
Gus Falgien, Kegel International and Domestic Sales Team
Ronald Hickland, γενικός διευθυντής της εταιρείας Creating the difference.
Dell Warren, αντιπρόεδρος του εκπαιδευτικού κέντρου της Kegel.
Dean Hinitz, αθλητικός ψυχολόγος για την εθνική ομάδα της Αμερικής, κολεγίων και αρκετών επαγγελματιών αθλητών.
Muriel VerbuggenVan Langenhove, κλινική ψυχολόγος με μάστερ στην αθλητική ψυχολογία.
Κάθε ένας από τους παραπάνω είχε να παρουσιάσει και από ένα εξειδικευμένο σεμινάριο στον τομέα του. 
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου




Πιο αναλυτικά το περιεχόμενο των σεμιναρίων και των διαδραστικών δραστηριοτήτων ήταν το εξής:

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με τον Onder Gurkan να παρουσιάζει την ομάδα της ETBF και να δίνει κάποιες λεπτομέρειες για το τριήμερο. Εντύπωση μου έκανε ότι το φετινό icoach το παρακολούθησαν προπονητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι του αθλήματος από Αυστραλία, Αμερική, Πακιστάν, Σιγκαπούρη, Σκωτία και άλλες χώρες ανά τον κόσμο, όπως ανέφερε. Αυτό δείχνει την έκταση και το κύρος που έχει πλέον η διοργάνωση.
Piritta Maha
Στη συνέχεια η Piritta Maha μας εξήγησε με λεπτομέρειες τις νέες μεθόδους και τις διαφορές του να προπονείς την «γενιά Ζ». Σαν γενιά Ζ αναφέρονται τα παιδιά που είναι γεννημένα μετά το 1995. Αναφορικά η «γενιά Χ» είναι οι γεννημένοι το 60 – 70 και η «γενιά Υ» οι γεννημένοι το 80 – 90. Το βασικότερο μήνυμα που πήρα είναι ότι τις νεότερες γενιές για να τις προπονήσεις, πρέπει πρώτα να καταλάβεις τα ζητούμενά και τα θέλω τους καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας τους.
Την  σκυτάλη πήρε ο Pedro Merani όπου μας εξήγησε την σημαντικότητα του προγραμματισμού της προπόνησης, μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα. Μάθαμε να θέτουμε προτεραιότητες αγωνιστικές και να χτίζουμε το πρόγραμμα βάση των τελικών στόχων των αθλητών.
  

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με πιο τεχνικά θέματα και τον Juha Maha να μας αναλύει όλα τα νέα δεδομένα, αλλά και την τεχνική,  που παρά των διαφωνιών πολλών, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια το μπόουλινγκ, αυτή του παιξίματος με τα δύο χέρια. Απ ότι φαίνεται είναι η τεχνική που σε λίγα χρόνια θα έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αθλητών που θα την χρησιμοποιούν. Ήδη από στατιστικές, σε μία ομάδα επτά ατόμων πριν λίγα χρόνια υπήρχαν 1 με 2 αθλητές με αυτή τη τεχνική, ενώ σήμερα 4 με 5 (έρευνα σε πανεπιστημιακό πρωτάθλημα της Αμερικής). 
Gus Falgien με τον Peter Somoff
Έπειτα ακολούθησε η παρουσίαση από τους Gus Falgien και Peter Somoff,όπου μας έδειξαν κάποια στοιχεία από την πολυετή εμπειρία τους και τα ταξίδια που έχουν κάνει ανά τον κόσμο. Ανέλυσαν με λεπτομέρειες το τι γίνεται κάθε φορά που λαδώνεται ένας διάδρομος, και φυσικά τα υλικά που χρησιμοποιούμε ανάλογα τις συνθήκες.


Την Τρίτη μέρα είχαμε μία ενδιαφέρουσα ομιλία του Μάριου Νικολαΐδη για τους νέους κανονισμούς της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Φυσικά και όλοι όσοι ασχολούνται με το μπόουλινγκ από οποιαδήποτε θέση επαγγελματικά οφείλουν να γνωρίζουν τους κανονισμούς και να πράττουν με βάση αυτούς.
Και τέλος για το πρωινό πρόγραμμα ο Onder  έκανε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σεμινάρια κατά την άποψη μου. Πώς να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας ώστε να χρησιμοποιούμε την δεξιά μεριά του, για να έχουμε πιο ολοκληρωμένες εντολές όταν τις χρειαζόμαστε. Με διάφορους τρόπους ζωγραφικής, με ακούσματα μουσικής αλλά και κινήσεις του σώματος, μας έδωσε να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται όταν χρησιμοποιούμε την δεξιά μεριά του εγκεφάλου μας και την χρησιμότητά της δεξιότητας αυτής στο  μπόουλινγκ.

Οι απογευματινές παρουσιάσεις που είχαν πιο διαδραστικό χαρακτήρα, μιας και η συμμετοχή μας ήταν ενεργή, ήταν λίγο πιο εξειδικευμένες σε τεχνικά θέματα αλλά και θέματα αθλητικής ψυχολογίας. Ήταν επαναλαμβανόμενα μέσα στο τριήμερο, οπότε είχαμε τη δυνατότητα, με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού συστήματος, να κλείσουμε θέσεις και να παρακολουθήσουμε όλοι όλα τα σεμινάρια, ανάλογα το πρόγραμμα όπως το είχε διαμορφώσει ο καθένας μας.


Del Warren
Έγιναν δύο παρουσιάσεις από τον Rod Ross για την πορεία και τις φάσεις της μπάλας πάνω στον διάδρομο, αλλά και πώς ο αθλητής επηρεάζει την πορεία αυτή.

Ο Del Warren μας βοήθησε να καταλάβουμε την σημαντικότητα της κατεύθυνσης, ένα από τα πέντε βασικά στοιχεία του σωστού παιχνιδιού. Θα γίνει εκτενέστερη παρουσίαση και των άλλων τεσσάρων από την Kegel στο μέλλον, κάτι που θα βοηθήσει όλους τους ενδιαφερόμενους να τελειοποιήσουν την τεχνική τους.
O Pedro Merani δείχνει τις νεες τεχνικές αφήματος (release)


Ο  Pedro Merani, μέσα από το σύστημα εκμάθησής του,  μας παρουσίασε το ασκησιολόγιό του που εγγυάται την εύκολη και διασκεδαστική  εκμάθηση κάποιων βασικών στοιχείων, όπως πχ το άφημα (release) της μπάλας.

Η Piritta Maha μας ανέλυσε τρόπους και φόρμες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μετρήσουμε και να αναλύουμε την εξέλιξη ενός αθλητή. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε αρχείο με την πρόοδο του καθενός και να διατηρούμε εύκολα τα στατιστικά του.
Από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πολύ καλά, εκείνο της επιφάνειας της μπάλας, μας το παρουσίασε και το εξήγησε πολύ αναλυτικά ο Ronald Hickland, καθώς και τον σωστό τρόπο να έχεις πάντα την σωστή επιφάνεια ανά συνθήκη.
Από την παρουσίαση του Dr Dean Hinitz

Υπήρξαν τρία σεμινάρια γύρω από την ψυχολογία που πρέπει να έχουμε και να δουλεύουμε στον αθλητισμό και ειδικότερα στο μπόουλινγκ από τους Dean HinitzMuriel VerbuggenVan Langenhove και την Louise Sonne Schjellerup, όπου μας έδειξαν τρόπους να ξεπερνάμε το άγχος και όσα θέματα μπορεί να μας ενοχλούν και να επηρεάζουν την απόδοση μας κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή κάποιου αγώνα.


O Juha Maha στο τεχνικό κομμάτι των δίχερων
Στους διαδρόμους πλέον της εγκατάστασης, ο Juha Maha μας έδειξε νέες ασκήσεις και τεχνικές για την βελτίωση της τεχνικής των αθλητών που χρησιμοποιούν τα δύο χέρια για να εκτελέσουν την μπαλιά τους. Είδαμε με  αθλητές του στη πράξη πώς μπορούμε να δουλέψουμε την τεχνική αυτή αλλά και τα αποτελέσματα της κάθε άσκησης.


Τέλος ο Κώστας Μίτσινγκας και ο Gediz Eze παρουσίασαν το πώς οι νέοι κανόνες επηρεάζουν τον τρόπο που σχεδιάζουμε μία μπάλα για έναν αθλητή κα πώς μπορούμε να πάρουμε τα μέγιστα, όντας σωστοί μέσα στις νέες προδιαγραφές. Με την χρήση προγράμματος κάναμε ζωντανά παραδείγματα για να δούμε και στη πράξη την διαφορά κυρίως της χρήσης ή μη της παραπάνω τρύπας για την αλλαγή των στατικών βαρών μίας μπάλας (balance hole)..

Gediz Eze (αριστερά) Κώστας Μίτσινγκας (δεξιά)
Φυσικά η μέρες μας δεν τελείωναν έτσι απλά!!! Κάθε μέρα στο τελείωμα είχε και μία διαφορετική δραστηριότητα προαιρετική, όπου την πρώτη μέρα έγινε προβολή μίας ταινίας – ντοκιμαντέρ για την ζωή τριών επαγγελματιών αθλητών μπόουλινγκ στην Αμερική, τη δεύτερη συμμετείχαμε σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με ασκήσεις ισορροπίας για όλα τα επίπεδα από την Piritta και την τελευταία μέρα έγινε παρουσίαση προϊόντων που αφορούν το άθλημα. Υπήρχε το torch, το arrow, ειδικά υλικά για την κατασκευή καλουπιών σε αντίχειρες, τα ειδικά γυαλόχαρτα της εταιρείας Ctd, πολλές πληροφορίες για τα υλικά της εταιρείας Storm, κα.

Και τέλος το συνέδριο έληξε με το καθιερωμένο πάρτι, που δεν μπορώ να σας αναφέρω λεπτομέρειες, μιας και από την πρώτη μέρα όλοι μαζί είπαμε ότι ότι γίνεται στο Kuortane μένει εκεί!!!  


Roland Hickland
Πριν την έναρξη και μετά τη λήξη του συνεδρίου, η ETBF παρείχε και όλα τα εκπαιδευτικά της προγράμματα όπου οι συμμετέχοντες μπορούσαν να τα συνδυάσουν μαζί με την παρακολούθηση του.


Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι το icoach είναι ένα συνέδριο που aφορά όλους όσοι θέλουν να είναι ενημερωμένοι με ό,τι έχει σχέση με το άθλημα, από όποια θέση κι αν βρίσκονται (αθλητές, προπονητές, drillers ).
Είναι οι γνώσεις, είναι οι γνωριμίες αλλά και η χαρά του να ανήκεις στη μεγάλη παγκόσμια οικογένεια του αθλήματος. Είναι οι ανταλλαγές απόψεων κι οι φιλίες που θα προκύψουν, είναι το άθλημα που θα έχει γερά θεμέλια για να ψηλώσει ακόμα περισσότερο,  θα μπορέσει να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό στους ανθρώπους κάθε ηλικίας αφού έχει το προσόν που λίγα αθλήματα έχουν, να μην έχει ηλικιακό όριο.

Το επόμενο I Coach είναι σε δυό χρόνια και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα με βρείτε και πάλι εκεί! 

Για το bowlpedia
Παναγιώτης Βαρδάκης
15/10/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: