Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Benchmark - H ‘’βάση’’ για να χτίσουμε σωστά εξοπλισμό








Ανάγκη για διαφορετικές μπάλες.
Η περίοδος που διανύουμε στο άθλημα μας είναι η πιο εύκολη για κάποιον να ξεκινήσει να ασχολείται, αλλά ταυτόχρονα κι η πιο περίπλοκη. Το περίεργο είναι ότι είναι εύκολη και μπερδεμένη για τον ίδιο λόγο… Την μεγάλη ποικιλία που υπάρχει από όλες τις εταιρείες στο κομμάτι του εξοπλισμού, και πιο συγκεκριμένα στις μπάλες. Όσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία για την διαμόρφωση των συνθηκών που παίζουμε και των πολλών διαφορετικών μοτίβων λαδώματος, άλλο τόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία στα εξωτερικά περιβλήματα αλλά και τους πυρήνες στις μπάλες.

Τα στοιχεία της μπάλας.
Πλέον οι πληροφορίες που έχουμε για τις μπάλες είναι πάρα πολλές και γίνονται ακόμα περισσότερες, αν θελήσει κάποιος να ψάξει σε βάθος τα επιμέρους στοιχεία κάθε μπάλας για να διαλέξει αυτά που χρειάζεται.  Για να είναι πιο εύκολη η επιλογή μας θα πρέπει να δούμε την μπάλα σαν την επιφάνεια της, που χωρίζετε στο υλικό της και το φινίρισμα αυτού, και τον πυρήνα, που μπορεί να είναι συμμετρικός ή ασύμμετρος.

 
Οι επιλογές που έχουμε σε υλικό επιφάνειας είναι 3 : οι πλαστικές, οι ουρεθάνης, και οι επιφάνειες αντιδραστικής ρητίνης ( reactive resin). Οι τελευταίες χωρίζονται σε reactive solid, reactive pearl και reactive hybrid (συνδυασμός των δύο ).  
Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρουμε επιγραμματικά τα στοιχεία της κάθε επιφάνειας:



 



Όσο αφορά τον πυρήνα τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά, σαν βασική επιλογή. Είναι πολλά τα στοιχεία που καθορίζουν την ενέργεια και την δύναμη του πυρήνα αλλά σαν βάση πρέπει να ξέρουμε τα έξης:
Οι συμμετρικοί πυρήνες :
       Γίνονται ασύμμετροι μετά το τρύπημα
       Γενικότερα πιο ήπια και ελεγχόμενη κίνηση
       Καλή επιλογή για benchmark
       Ιδανικός για φρέσκους, μέτρια λαδωμένους  διαδρόμους
Οι ασύμμετροι πυρήνες :
       Έχουν απότομη αλλαγή πορείας
       Γρήγορη αντίδραση στην τριβή
       Περισσότερες επιλογές τρυπήματος
       Ξεκινούν να δουλεύουν γρηγορότερα και έχουν πιο επιθετική συμπεριφορά
       Ιδανικοί για μεγάλη ποσότητα ή απόσταση λαδώματος

Τα νούμερα που πρέπει να ξέρουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τον πυρήνα είναι τα έξης:
Το RG το οποίο μας δείχνει το πόσο συγκεντρωμένη είναι η μάζα του πυρήνα στο κέντρο της μπάλας. Μας δίνεται με νούμερα από 2,430’’ έως 2,800’’, και όσο μικρότερο είναι το νούμερο αυτό τόσο πιο γρήγορα περιστρέφεται ο πυρήνας, οπότε και πιο γρήγορα περιστρέφεται και η μπάλα.
Το DIFF (differential), που μας δείχνει την δυναμική της μπάλας να πατάει σε φρέσκια επιφάνεια σε κάθε περιστροφή της, και έχει νούμερα από 0.010’’ έως 0.060’’. Εδώ όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο τόσο πιο μεγάλη η δυναμική της μπάλας.
Στους ασύμμετρους πυρήνες υπάρχει και ένα τρίτο σημάδι, αυτό του mass bias, το οποίο μας δείχνει σε πιο σημείο είναι πιο συγκεντρωμένη η μάζα του πυρήνα. Το ποσοστό ασυμμετρίας έχει νούμερα από 0,008’’ έως 0,020’’. Επίσης εδώ όσο μεγαλύτερο το νούμερο τόσο μεγαλύτερη η δύναμη του πυρήνα.
 Πλέον αφού ξέρουμε τις βασικές επιλογές σε μία μπάλα, μπορούμε να επιλέξουμε καλύτερα εκείνες που ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού μας αλλά και στις συνθήκες που θα παίξουμε….




ΑΛΛΑ….
…για κάποιο λόγο, όταν μπαίνουμε στο proshop να αγοράσουμε μία καινούρια μπάλα το μόνο που θέλουμε είναι να είναι το τελευταίο μοντέλο και σίγουρα το πιο δυνατό, ασχέτως αν έχουμε άλλες 2, 3, η και 4 ακόμα μπάλες με τα ίδια χαρακτηριστικά. Με αυτό τον τρόπο επιλογής όλοι έχουμε βρεθεί σε συνθήκες που καμία από τις μπάλες μας δεν δουλεύει, πολύ απλά γιατί όλες είναι η ίδια μπάλα.
Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε όλοι είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε μπάλες με όσο το δυνατό διαφορετικά νούμερα, από τα πιο χαμηλά μέχρι και τα πιο δυνατά. Με την βοήθεια και του driller που μπορεί να αποτυπώσει την πορεία που θέλουμε να έχουμε σε κάθε μπάλα, θα είμαστε σε θέση, από πλευράς εξοπλισμού, να έχουμε επιλογές για να βρούμε ποια μπάλα ταιριάζει καλύτερα σε κάθε συνθήκη.
Για να γίνει όμως αυτή η διασπορά σε νούμερα και επιφάνειες στον εξοπλισμό μας, πρέπει πάντα να ξεκινάμε το ‘’χτίσιμο’’ αυτού από την μπάλα που είναι η ‘’κολλητή’’ μας.


Η benchmark ή αλλιώς η ‘’κολλητή’’ μας

Η μπάλα αυτή είναι η μπάλα που ξέρουμε καλύτερα από όλες τι κάνει πάνω σε οποιαδήποτε συνθήκη κι αν συναντήσουμε πάνω στον διάδρομο. Είναι αυτή που μας βοηθάει να καταλάβουμε αν χρειάζεται να ‘’επιτεθούμε’’ νωρίτερα ή αργότερα από αυτή στις κορύνες, οπότε είναι και η πρώτη μας πάντα επιλογή σε κάθε μοτίβο λαδώματος. Επίσης είναι η μπάλα που θα ‘’μετρήσουμε’’ όλες τις υπόλοιπες του εξοπλισμού μας. Το σημαντικότερο είναι να μην δώσουμε με το layout κάτι πολύ δυνατό η αδύναμο στην μπάλα αυτή, για να έχει τη δυνατότητα να παιχτεί με επιτυχία σε πολλές διαφορετικές συνθήκες.  Γενικότερα και πιο απλά είναι η μπάλα που, αν είχες μόνο μία σαν επιλογή, να είναι αυτή που θα διαλέξεις.
Συνήθως σε σχέση με τα νούμερα και τις επιφάνειες που είδαμε πιο πάνω στο άρθρο είναι μία μπάλα με ήπια επιφάνεια (ίσως hybrid που έχει στοιχεία και από solid και από pearl) με φινίρισμα γύρω στα 2000 grit Abralon (ειδικά γυαλόχαρτα).
Από πλευράς πυρήνα καλό θα είναι να είναι συμμετρικός, μιας και είπαμε ότι οι πυρήνες αυτοί είναι πιο προβλέψιμοι στην αντίδρασή τους με πιο ξεκάθαρη πορεία. Τα νούμερα που θα θέλαμε είναι κάπου ανάμεσα στο 2,541’’ με 2,690 RG (med rg) και 0,031’’ με 0,040’’ diff (med diff).  Αν επιλέξουμε να είναι ασύμμετρος ο πυρήνας το mass bias καλό θα είναι να είναι από 0,008’’ έως 0,012’’.
Μια πρόταση σε εξοπλισμό με 3 μπάλες καλό είναι να έχουμε μία υβριδική για benchmark, μία solid για αντίδραση πιο νωρίς και μία pearl για αντίδραση πιο μετά από την benchmark. Τώρα αν υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερες μπάλες, μπορούμε να γίνουμε πιο δημιουργικοί και να φτιάξουμε περισσότερες αντιδράσεις για περισσότερες επιλογές σε κάθε τύπο λαδώματος, με διαφορετικές επιφάνειες και νούμερα πυρήνα, πάντα σε σχέση με την benchmark.


Τελικά…
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η γνώση που πρέπει να έχουμε για να χτίσουμε σωστά τον εξοπλισμό μας είναι αρκετή, αλλά αν ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς θέλουμε από αυτόν να κάνει, γίνεται πιο απλή η επιλογή. Φυσικά όλα αυτά δεν έχουν τόση σημασία αν δεν γνωρίζουμε τα βασικά χαρακτηρίστηκα που μας ξεχωρίζουν σαν αθλητές, όπως την ταχύτητα μας, τις στροφές μας, τον τρόπο που αφήνουμε την μπάλα και φυσικά το σημείο περιστροφής της μπάλας μας (pap).  Και αν πάλι όλα αυτά μας φαίνονται δύσκολα στην κατανόηση τους και μας μπερδεύουν, καλό είναι να ρωτήσουμε τους προπονητές ή τους driller που είναι σε κάθε μαγαζί για πιο ολοκληρωμένη πρόταση και πιο σωστή επιλογή μπάλας ή και εξοπλισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: