Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Συντήρηση Εξοπλισμού




Τα τελευταία χρόνια στον χώρο του μπόουλινγκ, έχουν γίνει αρκετές αλλαγές  στην τεχνολογία της κατασκευής των διαδρόμων. Η αρχή έγινε με την αλλαγή της επιφάνειας των διαδρόμων με συνθετικά υλικά, και συνεχίστηκε   με την αλλαγή των υγρών που τους προστατεύει (conditioner – λάδι).  

Αυτό έχει σαν συνέπεια την ανάγκη προσαρμογής στον προσωπικό εξοπλισμό του κάθε αθλητή, τις μπάλες. Οι αλλαγές  έχουν επηρεάσει κυρίως την εξωτερική επιφάνεια των μπαλών.

Πως επηρεάζει η επιφάνεια της μπάλας μας;

Η μπάλα του κάθε αθλητή με το που θα την ωθήσει πάνω στον διάδρομο, περνάει από 3 φάσεις μέχρι να φτάσει στις κορύνες. Την φάση του γλιστρήματος (skid), την φάση του στριψίματος (hook) και την φάση του κυλίσματος  (roll).

 
Οι 3 φάσεις της μπάλας πάνω στο διάδρομο.


Η επιφάνεια της μπάλας επηρεάζει την πρώτη φάση της πορείας το skid. Αρα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε στην επιφάνεια της μπάλας είναι να την επηρεάσουμε με διάφορες εγκεκριμένες τεχνικές, που καλό θα ήταν να γίνει από driller που έχει εκπαιδευτεί ειδικά για αυτό, για να έχουμε το ανάλογο γλίστρημα που επιθυμούμε.

Για να είναι όμως πάντα η μπάλα μας στην κατάσταση που θέλουμε χρειάζεται να της παρέχουμε κι εμείς την κατάλληλη φροντίδα. Σχεδόν κανένας αθλητής δεν έχει σωστά συντηρημένες μπάλες, με αποτέλεσμα παιχνίδι το παιχνίδι εκείνη τον εγκαταλείπει, αλλάζοντας συμπεριφορά και χάνοντας τη ‘’σπιρτάδα ‘’ που είχε όταν πρωτοτρυπήθηκε.

Επειδή δεν φροντίζουν οι αθλητές να είναι σωστά ενημερωμένοι  για το ποιά θα πρέπει να είναι η σωστή φροντίδα, ρίχνουν πολλές φορές το φταίξιμο στους διαδρόμους, στο λάδωμα, στον driller ακόμα και στον μηχανικό της κάθε αίθουσας. Τελικά όμως η κακή και μη επιθυμητή πορεία και δύναμη του εξοπλισμού μας είναι 100% δική μας ευθύνη.

Στον παρακάτω πίνακα σας δίνουμε έναν απλό και ξεκάθαρο οδηγό φροντίδας του εξοπλισμού σας για να είναι πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Προτεινόμενη συντήρηση εξοπλισμού



Τα υλικά της μπάλας όσο εκείνη χρησιμοποιείται και δουλεύει, φθείρονται, όσο και αν τα φροντίζουμε. Ετσι υπάρχει ένας κύκλος που κλείνει. Δηλαδή μετά τα 60 παιχνίδια που γίνεται η πρώτη μεγάλη απολάδωση σε μία καινούρια μπάλα, χρειάζεται και πάλι στα επόμενα 40 και σε μετά στα  20 περίπου παιχνίδια. Κάπου εκεί κλείνει κι ο κύκλος της μπάλας και αποσύρεται.

Πολλοί το θεωρούν υπερβολή και λένε:
 -Εγώ έχω μπάλα Χ χρόνια και χωρίς σέρβις και ακόμα πάει μια χαρά…  ή
 - Τα λέτε αυτά για να βγάζουν λεφτά τα proshop…

 Αλήθεια που βρίσκονται αγωνιστικά σε πανελλήνιο ή και παραπάνω επίπεδο αυτοί οι αθλητές; 
Κι επίσης ποιά είναι η επιλογή στους αθλητές με διακρίσεις; Να παίζουν με καινούριες ή με κακοσυντηρημένες μπάλες;


Δεν υπάρχουν σχόλια: