Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Το Διανοητικό παιχνίδι (Mental Game) - 7 Ανασυντάσσοντας το μυαλό σου



Το ότι έχεις ένα ανοιχτό μυαλό από μόνο του δεν λέει τίποτα. Το αντικείμενο του ανοιχτού μυαλού, όπως και του ανοιχτού στόματος, είναι να το κλείσεις πάλι σε κάτι στέρεο. G.K. Chesterton
Όταν αφήνεις χώρο μες το μυαλό σου είσαι ορθάνοιχτος στον φόβο, στην αμφιβολία και στην αναποφασιστικότητα. Αν θέλεις να κάνεις ένα παιχνίδι παγκόσμιας εμβέλειας υπάρχει ένα είδος αυτοσυγκέντρωσης που το bowling απαιτεί, διαφορετικό από πολλά άλλα σπορ και που θα εξυψώσει το παιχνίδι σου από αυτό και μόνο.
Η αποστολή είναι να επιλέξεις ένα πράγμα που θα ασχοληθείς με αυτό σε όλο τον κύκλο βολής. Εδώ είναι μια άσκηση: 
1. Στήσου στην θέση εκκίνησης με την μπάλα στο χέρι. 
2. Σημείωσε την θέση της μπάλας σε σχέση με τον στόχο. Π.χ που είναι το μπροστινό μέρος της μπάλας μέσα στο χέρι σου. 
3. Σπρώξε μακριά (push away) και κάνε όλο τον κύκλο βολής όσο διατηρείς την προσοχή σου μόνο στην θέση της μπάλας. Η αποστολή είναι να ελευθερώσεις (release) την μπάλα ακριβώς στην ίδια θέση, και ακριβώς στην ίδια θέση σε σχέση με τον διάδρομο, όπως όταν ξεκίνησες. Διατήρησε το μυαλό σου σε επίγνωση της θέσης της μπάλας στο χέρι σου. Καμιά σκέψη για οτιδήποτε άλλο! 
4. Η αποστολή σου είναι να διατηρήσεις την αυτοσυγκέντρωσή σου σε αυτό μόνο το ένα πράγμα σε όλο τον κύκλο: 540 μοίρες αιώρησης (σπρώξιμο, πίσω αιώρηση, μπροστινή αιώρηση και συνέχεια). 
5. Σημείωσε πως τα πήγες χωρίς να κριτικάρεις τον εαυτό σου σαν καλό ή κακό. 
6. Επέλεξε το επόμενο πράγμα που θα κάνεις το ίδιο. Π.χ να παρακολουθείς συνέχεια τον στόχο καθ΄όλη την διάρκεια βολής μέχρι τις κορίνες, κρατώντας την προσοχή στην ελεύθερη αιώρηση από τον ώμο, ή οποιαδήποτε άλλη φυσική εστίαση. 
Σημαντικό: όσο το κάνεις αυτό θα διαπιστώσεις ότι όλα τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν ολόσωστα. Θα εκτελείς, θα παραδίδεις καλές βολές ακόμα και όταν η προσοχή σου θα είναι μόνο σε ένα πράγμα. Το συνειδητό σου θα δουλεύει για σένα αυτόματα, όπως κάνει όταν τρως, όταν παρακολουθείς μια συζήτηση, ή όταν τρέχεις πάνω στον διάδρομο του γυμναστηρίου. Αυτή η άσκηση θα σου δώσει 3 τρόπους κλειδιά. Θα σε βοηθήσει  να μάθεις την πλευρά του παιχνιδιού που πραγματικά θέλεις, είτε να βελτιώσεις, είτε να σιγουρέψεις ότι θα εκτελέσεις. Επίσης θα σε διδάξει να παίζεις bowling χωρίς να επιτρέπεις την διανοητική παρέμβαση ανεξάρτητα των περιστάσεων. Τέλος, θα έχεις την χαρά της ελευθερίας να παίξεις bowling που θα είναι σε συνάρτηση με το πέσιμο όλων των κορίνων.
Πόσο ασφαλή είναι το αλεξίπτωτό σου;
Μην φοβάσαι να κάνεις ένα μεγάλο βήμα. Δεν μπορείς να διασχίσεις ένα χάσμα με δυό μικρά πηδηματάκια… David Lloyd George 
Υπάρχει μια πρόκληση στην αυτοσυγκέντρωση. Αν επιλέξεις να εστιαστείς πραγματικά για γεμάτα 5 δευτερόλεπτα στον κύκλο βολής σου, θα πρέπει να διώξεις όλες τις άλλες σκέψεις, σχέδια και κριτική που έρχονται στην «αιωνιότητα» της κάθε αιώρησης. Μην υποτιμάς το πόσο δύσκολο είναι να το κάνεις αυτό. Θα εκπλαγείς με το πώς οι μπερδεμένες σκέψεις μπαίνουν στο μυαλό σου. Αυξάνουν την αγωνία σου και εμποδίζουν την καθαρότητα της εκτέλεσης βολής σου. Και στο τέλος οι περισσότεροι bowler είναι τέρατα ελέγχου, μισούν να αφήσουν την διανοητική φλυαρία σε όλα τα πράγματα που πιστεύουν ότι πρέπει να μην ξεχάσουν να κάνουν και αφήνουν τις μπερδεμένες σκέψεις να τους ελέγχουν. Το αλεξίπτωτό σου όμως θα ανοίξει μόνο αν αφήσεις τον υπερβολικό έλεγχο. Θα σταθείς, θα κάνεις τον χρόνο που συνήθως κάνεις, η μπάλα θα φύγει από το χέρι σου όπως πρέπει και λοιπά…
Εκπαιδεύσου Για Πάντα
Είναι οι μύγες που πετούν μπροστά στο πρόσωπο της κουλτούρας μας που ενοχλούν την προσοχή σε μόνο ένα πράγμα μια συγκεκριμένη στιγμή, χωρίς μουσική, χωρίς γυμναστική χωρίς άλλες σκέψεις. Ένας από τους λόγους που επέλεξες να γίνεις bowler είναι ότι το bowling, σου επιτρέπει να νιώσεις σπουδαίος, για μια στιγμή, για 10 frame σε κάθε παιχνίδι. Η έλλειψη συγκέντρωσης είναι ένα διαφορετικό frame του μυαλού που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τον περισσότερο καιρό στην δουλειά και στο σπίτι τους. Η ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης 100% σε ένα πράγμα για όλο τον κύκλο βολής είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορείς να έχεις. Για να βοηθήσεις το μυαλό σου, εστιάσου σε ένα μόνο πράγμα. Αυτή η κίνηση επιτρέπει την μεγαλοσύνη και είναι το κριτήριο για ένα παγκόσμιας εμβέλειας bowling. Μπορείς να επεκτείνεις αυτή την επιδεξιότητα πέρα από το bowling σε άλλες πλευρές της ζωής. Είναι το λυσάρι στις σχέσεις, στη δουλειά και σε όποιο άλλο σπορ θέλεις να ασχοληθείς. Κοντολογίς, το διανοητικό σου παιχνίδι στο bowling θα σε διδάξει να είσαι νικητής οπουδήποτε!


Οι διορθώσεις
Θα ήθελες να παίζεις bowling σαν τον Chris Barnes, τον Patrick Healey, την Kim Terell, ή τον Michelle Feldman; Ή μήπως σαν τον Robert Smith, την Mika Koyveniemi, ή την LeeAnne Barrette; Πρέπει να έχεις κάποιες βάσεις για να επιλέξεις κάποιον από τους παραπάνω για αντίπαλό σου. Ίσως να πιστεύεις ότι ένας από αυτούς παίζει σωστά bowling. Αν είσαι σαν τους περισσότερους από τους σοβαρούς bowler θα πιστεύεις ότι κάτι πάει στραβά με το δικό σου παιχνίδι, κάτι που πρέπει να διορθώσεις. Θα πρέπει να προτείνω ότι πράγματι υπάρχουν κάποια πράγματα στο σκεπτικό σου που είναι τόσο βαθιά ριζωμένα που σχεδόν δεν μπορούν να σε αφήσουν ελεύθερο για να μάθεις, να βελτιώσεις και να συναγωνιστείς με τις καλύτερες ικανότητες που έχεις. Λοιπόν παρκάρισε τα πιστεύω σου έξω για λίγο. Θα είναι απ΄έξω όταν θα ανέβεις να παίξεις bowling και στο κάτω – κάτω θα είναι πάντα εκεί για να τα ξαναβρείς αν τα χρειαστείς.
Καταρχήν, αν θέλεις να δεις αν είσαι υποψήφιος για ένα ουσιαστικό διανοητικό παιχνίδι αναπτύσσοντας εμπειρίες δες πόσα «ναι» θα απαντήσεις στα παρακάτω: 
 - Κάτι πάει λάθος στο παιχνίδι μου. 
 - Υπάρχει κάτι που πρέπει να διορθώσω στο παιχνίδι μου. 
 - Ίσως πρέπει να διαβάσω την θεωρία του bowling για να βελτιώσω το παιχνίδι μου. 
 - Το καλό bowling δεν είναι φυσικό. Άρα πρέπει να παλαίψω δυνατά για να γίνω καλός. 
 - Το καλό bowling είναι δύσκολο. Μόνο λίγοι από εμάς, αυτοί που διαθέτουν κάποιο ταλέντο, μπορούν πραγματικά να ελπίζουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα και να γίνουν άξιοι bowlers
 - Υπάρχει ένας «σωστός» τρόπος για να παίζεις bowling
 Αντιπροσωπεύονται τα πιστεύω σου σε αυτές τις ερωτήσεις; Στοιχηματίζω πως ναι. Οι περισσότεροι μπαίνουν στην ιδέα ότι κάτι πάει στραβά με το παιχνίδι τους και ότι κάτι πρέπει να φτιάξουν. Αν αυτά σε αντιπροσωπεύουν τότε καλωσήρθες στο πνεύμα του bowling. Καλωσόρισες στο κλαμπ της όχι και τόσο κλειστής λέσχης που αριθμεί αρκετά εκατομμύρια μέλη στον κόσμο.

Πριν προχωρήσω πρέπει να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Πρώτα απ΄όλα κατ΄ουσίαν κάθε πιστοποιημένος προπονητής με βοήθησε να βελτιώσω το παιχνίδι μου. Τρέφω πολύ μεγάλο σεβασμό για τους προπονητές μου εδώ αλλά και σε αυτούς που γνώρισα σε όλο τον κόσμο που ίσως να μην μπορεί να εκφραστεί εδώ. Μετά είναι φανερό ότι η καλή προπόνηση μπορεί να βοηθήσει οποιοδήποτε παίχτη να κάνει άλματα στις πιθανότητες των παιχνιδιών. Έτσι, λέω ότι δεν θα στερήσουμε τους τίτλους από τον Roger Bowker επειδή επιβάλλεται στην αρχή της αιώρησής του. Ούτε μπορούμε να πάρουμε πίσω το άγαλμα Δόξας από τον Marshall Holman που ανεβάζει ψηλά το χέρι του στην πίσω αιώρηση και γλιστράει καθώς παραδίνει την μπάλα. Δεν θα ζητήσουμε από τον Mike Miller να βάλει τον αντίχειρά του μέσα στην μπάλα. Η LeeAnee Barrette έχει πάνω από δύο ντουζίνες τίτλους, αλλά δεν γνωρίζω κανέναν που να κάνει την προσέγγισή της στον διάδρομο με τον τρόπο της. Ο Walter Ray Williams 4ος είναι ένας από τους καλύτερους bowler όλων των εποχών, αλλά το στυλ του φαντάζει ανεπανάληπτο και αμίμητο.

Η αλήθεια, σε όλα τα πράγματα, είναι βασισμένη στα αποτελέσματα. Η πρώτη αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος για να παίξεις bowling. Υπάρχουν απλοί τρόποι για να ενισχύσουν τα αποτελέσματα σε συγκεκριμένες συνθήκες και μπορείς να έχεις καλύτερα αποτελέσματα σε μια ευρύτερη ποικιλία συνθηκών όσο βελτιώνεσαι. Μπορεί να φαίνεται αδύνατον να φανταστείς κάτι άλλο από το να βελτιώσεις το παιχνίδι σου. Κι όμως υπάρχει κι άλλος τρόπος. Με σκοπό να έχεις τον κόσμο σου ανοιχτό, θα πρέπει πρώτα να χαρτογραφήσεις το έδαφος που ταξίδεψες. Το Δίλημμα του bowler είναι μια κρυφή πίστη ότι οι πιθανότητες είναι πάντα εναντίον του και ότι μόνο εξαιρετικοί άνθρωποι με εξαιρετικές ικανότητες μπορούν να ελπίζουν ότι θα τις ξεπεράσουν με συνέπεια. Για τους υπόλοιπους από εμάς είναι πάντα η πάλη στο παιχνίδι εναντίον μας. Αυτό συμπεριλαμβάνει ότι κρατιόμαστε πάνω στην αιώρηση στον χρονισμό μας και ελευθερώνουμε (release) την μπάλα με σφιχτά τα δάκτυλα και έτσι τίποτε από αυτά -και από ακόμα περισσότερα -ποτέ δεν μας αφήνει. Πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι μια καλή αιώρηση και παράδοση δεν ανήκουν στις φυσικές κινήσεις. Τα συνδεόμενα πιστεύω είναι ότι αν δεν είσαι προσεκτικός/η, αν δεν έχεις πάντα στραμμένη την προσοχή σου τότε θα ξαναγυρίσεις στην φυσική και καθόλου καλή για bowling αιώρηση και παράδοση. (συνεχίζεται)


Δεν υπάρχουν σχόλια: